Русия обвини Израел, че подкрепя неонацистите в Украйна

OFFNews 03 май 2022 в 12:49 2954 5

Руското външно министерство обвини Израел, че подкрепя неонацистите в Украйна и допълнително изостри спора, започнал с думите на външния министър Сергей Лавров, че Адолф Хитлер е бил от еврейски произход.

В неделя Лавров направи твърдението за Хитлер по италианска телевизия, когато беше попитан защо Русия казва, че трябва да "денацифицира" Украйна, ако самият президент на страната Володимир Зеленски е евреин.

Вчера Израел реагира, като заклейми Лавров и заяви, че думите му са "непростима" лъжа, която омаловажава ужасите на нацисткия Холокост. Впоследствие лидерите на няколко западни държави осъдиха коментарите на руския външен министър, а Зеленски обвини Русия, че е забравила уроците от Втората световна война.

В днешното изявление на руското министерство се казва, че коментарите на израелския външен министър Яир Лапид са "антиисторически" и "до голяма степен обясняват защо сегашното израелско правителство подкрепя неонацисткия режим в Киев".

Москва повтори тезата на Лавров, че еврейският произход на Зеленски не изключва възможността Украйна да бъде управлявана от неонацисти. "Антисемитизмът във всекидневния живот и в политиката не е спрян, а напротив - подхранва се (в Украйна)", пише в изявлението.

Израел първоначално избягваше директни критики към Москва и не наложи официални санкции на руските олигарси, за да не влоши отношенията си с Русия.
Отношенията Русия-Израел обаче станаха обтегнати, като миналия месец Лапид обвини Руската федерация в извършване на военни престъпления в Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1065

5

Moholovka

03.05 2022 в 15:57

Лека полека ватниците ще се изпокарат с цял свят. Ако ни се разминат атомчетата, агонията им ще е дълга и унизителна. Ако не, краят ще дойде бързо.

440

4

Pietro

03.05 2022 в 14:24

Щях да забравя. Лавров да вземе да се допита по ерейските въпроси до своята говорителка Мария Захарова, която е руска еврейка.

440

3

Pietro

03.05 2022 в 14:22

лавров окончателно се оплете в идиотщините си. И как Израел ще подкрепя нацисти, след като милиони евреи са изгорени в лагерите ит хитлеристките насисти? Товарищ Лавров, с ума сошел, чорт тебе побрал!

2550

2

alfakentavur

03.05 2022 в 13:46

Лапид да внимава, че скоро Масква може да започне "специална операция" по денацификацията на Израел.

2099

1

Mateevk

03.05 2022 в 13:15

Ха,ха...Това вместо очакваното и поискано от Израел извинение! Някой някога да е чул Москва да се извини на някого за нещо? Напротив - следва фронтална атака, засега само словесна. Май вече всички ставаме нацисти и следователно мишена на ракетите на Путин.