Двете най-големи гръцки банки ще бъдат национализирани

Вероника Шербанова 08 април 2013 в 13:19 2218 0

Гърция ще получи първия транш от втория спасителен пакет
Гърция ще получи първия транш от втория спасителен пакет

Двете най-големи банки в Гърция National Bank и Eurobank ще бъдат национализирани, след като стана ясно, че няма да се осъществи сливането им, съобщи БНР.

Двете гръцки банки бяха в процес на сливане в продължение на няколко месеца и трябваше заедно да бъдат рекапитализирани. Управителите им обаче съобщиха, че не е възможно да се съберат необходимите 10% от средствата за рекапитализация на банките, а частните инвеститори се отказаха от проекта. Затова гръцките National Bank и Eurobank ще преминат към Фонда за финансова стабилност. Това на практика означава, че ще бъдат национализирани.

Според международните кредитори Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд новото обединение след сливането на двете банки ще доминира пазара и ще бъде трудно да се рекапитализира.

Рекапитализацията на банките е една от мерките, които Гърция трябва да изпълни, за да получи следващия транш от 2,8 млрд. евро от международната финансова помощ. Кредиторите искат още поименни списъци на 30 000 държавни служители, които ще бъдат съкратени през следващите три месеца.

Рекапитализирането на четирите основни банки на Гърция National Bank, Alpha, Eurobank и Piraeus трябва да стане до края на месеца.

Въпреки промените, които предстоят, няма опасност за сигурността на депозитите в банките, увери гръцкият финансов министър Янис Стурнарас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови