Гърция гласува бюджет 2013

Лъчезар Вълев 11 ноември 2012 в 11:51 1727 0

Гръцкият парламент ще гласува бюджет 2013. Снимка: ЕПА / БГНЕС
Гръцкият парламент ще гласува бюджет 2013. Снимка: ЕПА / БГНЕС

Гръцкият парламент ще гласува тази вечер бюджета на страната за 2013 г., предаде в. "Та Неа".

Приемането му е едно от главните условия за получаването на поредния спасителен транш на стойност 31,5 млрд. евро.

Първото условие, което бе приемането на мерки за допълнителни икономии на стойност 13,9 млрд. евро за 2013 и 2014 г., бе изпълнено в сряда.

Депутатите започнаха дебатите по бюджета още в събота, докато няколкостотин държавни служители протестираха пред парламента срещу плановете за съкращения на 125 хил. души до 2016 година като част от новоприетите мерки.

Междувременно стана ясно, че двата основни синдиката планират протестна акция срещу мерките за икономии пред сградата на гръцкия парламент.

"От правителството на Гърция зависи дали ще получи следващия транш от международната финансова помощ", заяви в интервю германският финансов министър Волфганг Шойбле. По думите му Атина трябва да спази условията, за да може да получи обещаната финансова подкрепа. 

От своя страна германският икономист и член на Управителния съвет на Европейската централна банка Йорг Асмусен предупреди, че държавният дълг на Гърция може да премине нивото от 140% от БВП до 2020 г., ако Атина не промени коренно, както икономическия, така и политическия подход към решаването на своите финансови проблеми.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!