С голямо мнозинство Германия одобри 43,7 млрд. евро за Гърция

Борислава Бибиновска 30 ноември 2012 в 15:49 1254 0

Разследват бившия финансов министър на Гърция, Снимка: ISTOCKPHOTO.COM
Разследват бившия финансов министър на Гърция, Снимка: ISTOCKPHOTO.COM

С голямо мнозинство немското правителство прие днес международната финансовата помощ от 43,7 млрд. евро за Гърция, съобщи "Ройтерс".

Общо 473 депутати в Бундестага гласуваха за отпускане на парите, а 11 се въздържаха.

Решението на Германия идва на фона на несъгласието на някои държави членки на ЕС, сред които Англия, които се противопоставиха на следващия спасителен транш за Гърция.

Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле отбеляза преди гласуването, че Гърция има напредък в преодоляване на кризата. Той уточни, че всички международни наблюдатели са съгласни, че Гърция е положила значителни усилия, за да изпълни реформи, наложени й от финансовите кредитори.

Германците смятат, че за да се запази стабилността на ЕС, опрощаването на гръцкия дълг от публични институции като правителствата от еврозоната и Европейската централна банка е неизжбежно. Затова немските депутати са решени да помагат на Гърция, докато тя успее да стабилизира икономиката си.

Пакетът от финансова помощ цели да подпомогне Гърция, която трябва да намали дълга си до 124% от националното производство от 2020 г.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!