Двама пилоти загинаха при катастрофа на военен самолет в Беларус

OFFNews 19 май 2021 в 17:14 3462 0

Снимка Wikipedia CC BY 4.0

Двама пилоти загинаха, след като самолет за бойна подготовка Як-130 на беларуските военновъздушни сили катастрофира край Барановичи в западната област Брест, съобщи министерството на отбраната на страната.

"Военен самолет Як-130, излетял от базата за щурмова авиация в Лида, се е разбил край Барановичи. За съжаление и двамата пилоти са загинали. Няма други жертви или щети. Силите на Министерството на извънредните ситуации са елиминирали последствията от катастрофата", посочва ведомството.

Екипажът на самолета е открил техническа неизправност по време на учебния си полет, се допълва в съобщението.

"Пилотите са опитали да отклонят самолета от населените места, проявявайки смелост и героизъм. След като разбират, че траекторията на самолета е далеч от жилищни сгради, пилотите катапултират", заяви беларуското министерство на отбраната.

Полетът е изпълнен от командира на крилото на ескадрилата за бойна подготовка на 116-та щурмова авиационна база майор Андрей Ничипорчик и лейтенант Никита Куканенко.

"Комисия на Министерството на отбраната, оглавявана от заместник-министъра на отбраната, е потеглила към мястото на инцидента", се казва в изявлението.

Беларуските ВВС получиха първата партида бойни тренировъчни Як-130 през 2015 г. по договор с руската авиационна корпорация "Иркут". Още четири самолета за бойна подготовка пристигнаха след една година и други четири бяха доставени през 2019 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!