Двама българи изчезнаха край Днепропетровск

OFFNews 28 май 2014 в 20:48 1737 1

Снимка osce.org

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е загубила контакт с група свои наблюдатели в Източна Украйна, сред които и двама българи.

11-членният екип, който пътувал към град Днепропетровск, е спрян днес на контролно-пропускателен пункт на проруски сепаратисти край село Маринка - Донецка област.

Контактът бил възстановен в 19 ч., когато групата се върнала в Донецк, където е базирана.

Екипът се състои от двама българи, австриец, холандец, финландец, италианец, норвежец, поляк, руснак, словак и американец, съобщава ОССЕ в специално комюнике.

Все още организацията не уточнява дали наблюдателите са освободени.

В понеделник вечерта ОССЕ загуби контакт с 4-членна своя наблюдателна група в Източна Украйна, която също била спряна на сепаратистки контролно-пропускателен пункт. Изчезналият екип се състои от датчанин, естонец, турчин и швейцарец.

В световния информационен поток се появи и още едно съобщение за инцидент с български гражданин.

Българското външно министерство "категорично осъжда извършеното вчера в Сирия нападение над екип на мисията на Организацията за забрана на химическото оръжие и ООН. Инцидентът с екипа, ръководен от българина Милко Бернер, е завършил без жертви".

МВнР ще настоява пред Секретариата на ООН да предприеме всички възможни мерки за намаляване на рисковете при планиране на подобни операции.

МВнР приветства усилията на екипа и проявената от тях смелост и изразява увереност, че ще продължат работата си без животът им да бъде излаган на опасност в бъдеще.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!