Двама американци отиват на съд за отстрел на 3600 птици, продавали ги на части

OFFNews 14 декември 2023 в 11:27 1369 0

орел

Снимка Getty images

Белоглав орел.

Двама американци са обвинени за убийството на 3600 птици, включително скални и белоглави орли. Саймън Пол и Травис Джон Брансън са отстрелвали птиците в продължение на няколко години и са продавали части от тях и пера на черния пазар, съобщи Би Би Си.

Те са обвинени в конспирация, нарушаване на Закона за защита на плешивите и златните орли и незаконен трафик. Мъжете отиват на съд през януари.

В обвинителния акт се казва, че те са убивали птици в индианския резерват Флатхед в Западна Монтана и на други места. Описва се и как Брансън е пращал съобщения, в които се е хвалел, че "извършва тежки престъпления" и че "извъшва убийства", както и че двойката е продавала птиците и перата им за "значителни суми в брой".

За да привлекат хищните птици, двамата използвали труп на елен.

В обвинителния акт се изброяват 13 случая на нарушаване на Закона за защита на орлите, но прокурорите не уточняват какви други видове птици са убили мъжете и дали много от тях са били редки или застрашени видове.

48-годишният Брансън живее в щата Вашингтон, а 42-годишният Пол е от град в Монтана, близо до резервата Флатхед. Никой от двамата не е намерен за коментар, а в съдебните документи не са посочени адвокатите на мъжете.

Плешивият орел е символът на Съединените щати и е изобразен както на валутата, така и на държавния печат.

В средата на 20-ти век на много места той е застрашен от изчезване поради лова, загубата на местообитания и използването на ДДТ - инсектицид, който не позволява на птиците да снасят яйца със здрави черупки. Той е забранен през 1972 г.

По данни на Службата за рибни ресурси и дива природа на САЩ през 1963 г. са известни само 417 гнездящи двойки скални орли, но усилията за опазване на природата водят до завръщането им и птицата вече не се счита за застрашена.

Обвиненията в заговор и трафик предвиждат максимална присъда от 5 г. затвор, а нарушенията на Закона за защита на орлите се наказват с една година зад решетките плюс глоба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика