Доклад за гей мрежа във Ватикана свалил Папата

22 февруари 2013 в 10:35 4360 0

Папа Бенедикт XVI Снимка: ЕРА/БГНЕС
Папа Бенедикт XVI Снимка: ЕРА/БГНЕС

Експловизен репортаж на италианския вестник "Ла Република" свърза оттеглянето на Папата с разкритието на гей мрежа от висши духовници във Ватикана, някои от които са били изнудвани от външни лица.

Това съобщава престижният британски вестник "Гардиан".

Говорителят на папата Федерико Ломбарди отказа да потвърди или да отрече публикацията на италианския всекидневник, уточнява "Гардиан".

Според разследването на "Ла Република" папа Бенедикт XVI е взел решението си за оттеглянето още на 17 декември - денят, в който е получил доклад от трима кардинали, делегирани да проучат т. нар. афера "Ватилийкс". Бенедикт XVI е получил две папки с почти 300 страници. Досието било положено в сейф в покоите на Папата и е трябвало да бъде предадено на наследника на Бенедикт, след като такъв бъде избран.

В папките кардиналите описали редица разколници, сред които и такива, "обединени от сексуалната си ориентация".

Върху представители на Ватикана е имало "външно влияние" от светски лица, с които са имали връзки от "земно естество", пише в доклада. Според "Ла Република" тези цитати били ясен знак, че въпросните висши духовници са били жертва на изнудване.

Източник, близък до авторите на взривоопасното досие, посочил, че "всичко идва от неспазването на шестата и седмата Божия заповед" (При католиците това са "Не прелюбодействай" и "Не кради" - б.р.). Шестата заповед в католическата доктрина се свърза и със заклеймяването на хомосексуални актове, уточнява изданието.

 Докладът на кардиналите описвал няколко места за срещи в Рим и околностите му, които били използвани за тези контакти. Те включвали вила в покрайнините, сауна в краен квартал, козметичен салон в центъра, бивша университетска резиденция, която сега се ползвала от провинциален архиепископ.

 Папа Бенедикт XVI обяви оттеглянето си на 11 февруари. Като мотив за своето решение Бенедикт посочи влошеното си здравословно състояние. Някои обаче не изключиха възможността върху папата да е оказан вътрешен натискт заради разразилите се през последните години сексскандали, свързани с висши духовници на Ватикана. Тази седмица жертви на сексуално насилие от страна на католически духовници в САЩ поискаха Бенедикт да бъде изправен пред Международния наказателен съд, за понесе отговорността си за прикриването на секс аферите в Римокатолическата църква.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!