Папата се оттегля (обновена в 15.00 ч.)

11 февруари 2013 в 13:00 10203 9

Папа Бенедикт XVI се оттегли. Снимка: ЕПА
Папа Бенедикт XVI се оттегли. Снимка: ЕПА

Папа Бенедикт XVI се оттегля. Това стана ясно от официално изявление на папата. Новият папа ще бъде избран до 15-20 март. 

Говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди заяви, че папата сам е обявил, че ще се оттегли на 28 февруари. По думите му всички, дори най-близките му съветници, са били изненадани от решението. 

Причината за оттеглянето му е, че няма сили да управлява църквата заради напредналата си възраст. Това съобщи 85-годишният Бенедикт XVI в изявление от Ватикана.

"Осъзнах, че силите ми не са достатъчни за управлението на църквата заради напредналата ми възраст. Аз добре осъзнавам, че църквата трябва да бъде водена не само с думи и дела, но и с молитви и страдание. 

Въпреки това в днешния свят, който се променя толкова бързо и е разтърсен от въпроси от голямо значение за съществуването на вярата, е необходима сила и на духа, и на тялото. Сила, която през последните няколко месеца се намали до такава степен, че трябва да призная невъзможността си да изпълнявам адекватно поверените ми задължения. Поради тази причина и в пълно съзнание за това колко сериозен е този акт с пълна свобода обявявам, че се отказвам от поста Епископ на Рим, наследник на Свети Петър. Считано от 20 ч. на 28 февруари 2013 г. постът на Епископ на Рим и наследник на Свети Петър ще бъде свободно.

Скъпи братя, благодаря ви най-искрено за цялата любов и работа, с която сте ме подкрепяли, и моля за прошка за всички мои недостатъци...Аз искам да продължа да служа предано на Светата Божия Църква чрез живот, посветен на молитва", се казва в изявлението на папата.

По думите на по-големия брат на Бенедикт XVI – 89-годишният Георг Ратцингер, папата е решил да се оттегли още преди няколко месеца. Такива били и съветите на лекарите му. Те настоявали Бенедикт ХVI да се откаже от дългите полети.

Според Георг Ратцингер брат му от месеци имал проблем с вървенето и стоенето прав за дълго време.

От централата на католическата църква "Св. Йосиф" в София коментираха за OFFNews, че и те са шокирани от новината и не са разполагали с предварителни данни за намерението на папа Бенедикт. Те потвърдиха, че заради напредналата възраст папата е имал здравословни проблеми. Не успяха да уточнят каква е процедурата за избирането на нов папа и какво ще възприеме Ватикана след това.

Възможността папата да се оттегли от поста, който заема, е предвидена в Кодекса на каноническото право и в Каноническия кодекс на източните църкви. Няма определена процедура, която трябва да бъде изпълнена. Единственото задължително условие е оттеглянето да стане на свободна воля и по подходящ начин, което означава, че трябва да се направи изявление, в което решението да бъде обявено пред църквата и пред света.

Въпреки това се предполага, че кардиналите или поне председателят на Светата колегия на кардиналите са били уведомени предварително. 

От Светия престол уточниха, че постът Глава на католическата църква ще остане празен до избирането на нов папа, като увериха, че ще направят всичко възможно това да се случи в най-кратки срокове. Конклавът за избор на нов папа ще се проведе 15 или 20 дни след оттеглянето на Бенедикт XVI, допълниха те.

Папата не се притеснява, че след оттеглянето му ще има разцепление или раздори, коментира секретарят на Светия престол Анджело Содано. Решението на папата е много смело, тъй като той го е взел, знаейки за големите проблеми, с които се сблъсква католическата църква, коментира той.

Италианският вестник La Stampa написа през май миналата година, че във Ватикана започва борба за власт. Според изданието скандалът с изтичането на секретни документи от канцеларията на Бенедикт XVI е насочен към главния съюзник на папата – неговият статс-секретар кардинал Тарчизио Бертоне, оставката на когото може да разклати позицията на самия папа.

Бенедикт XVI оглави католическата църква през  април 2005 г. след смъртта на папа Йоан-Павел II.

Бенедикт XVI е първият папа след Целестин V, който се оттегля по свое собствено желание, отбелязва германското списание "Шпигел".

Целестин V е глава на Римокатолическата църква през 1294 г. и управлява само пет месеца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!