Папата се появи за пръв път след новината за оттеглянето (снимки)

Борислава Бибиновска 13 февруари 2013 в 16:04 1317 0

Първата поява на Бенедикт след оттеглянето му. Снимка: БГНЕС
Първата поява на Бенедикт след оттеглянето му. Снимка: БГНЕС

Папа Бенедикт XVI се появи за пръв път пред публика след като в понеделник обяви официалното си оттегляне от папския пост. Под бурните аплодисменти на около 8000 души, понтификът влезе в един от салоните на Ватиканската палата, носещ името на папа Павел VI.

Папата изрази благодарността си към всички присъстващи за "любовта и молитвите". Той отново потвърди, че се оттегля, защото е осъзнал отслабването на духовната му и физическа сила.

Някои от световните медии отбелязват, че папата е изглеждал уморен, но спокоен.

"Нuffington Post" пише, че Бенедикт е произнесъл речта си спокойно, а очите му сияели от топлото посрещане на хората в салона.

По-късно през деня папата ще се отправи към малката църква "Св. Анселмо", където ще отслужи литургия по повод т.нар. "Пепелява сряда".

След това папата ще поведе шествие към базиликата "Санта Сабина" в Рим.

До деня на своето официално оттегляne 85-годишният Бенедикт ще се оттегли от публичния живот и ще се отдаде на писането на своя дневник, отбелязват от Ватикана.

Междувременно започнаха залаганията кой ще е следващият папа. От папския двор се носи слух, че при всички случаи наследникът на Бенедикт ще е значително по-млад. За сравнение Бенедикт XVI беше избран на 78-годишна възраст. Италианските кандидати се очаква да имат предимство пред останалите.

За най-вероятен наследник на папа Бенедикт се счита миланският кардинал Анджело Скола.

Сред фаворитите за престола са още кардинал Питър Тарксън от Гана и кардинал Оскар Родригес Марадиага от Хондурас.

Анализаторите не изключват възможността следващият папа да е латиноамериканец. 

Най-висок за момента е коефициентът за кардинала на Гана Питър Тарксон – 5/4. В същото време обаче най-вероятното родно място на следващия папа се оказва Италия – с коефициент 5/4, следвана от Африка – 2/1, и Канада – 5/2.

Името на новия папа ще стане ясно в средата на март, обявиха от Светия престол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови