Дискриминиращо съобщение срещу ромите отекна в метрото в Рим

OFFNews 12 март 2023 в 09:01 8406 3

Снимка Pixabay

"Внимавайте с циганите, внимавайте с циганите", това предупреждение се чуло в метрото на Рим при приближаването на една от спирките в центъра на града, съобщават италианският сайт "Ти Джи 24 ком", цитиран от БТА.

Пътниците били силно изненадани от това съобщение, отекнало по високоговорителите във вагоните на мотрисата и предшествало съобщението за това коя станция приближава и от коя врата да слязат пътниците.

Съобщението било излъчено при приближаването на мотрисата към станция "Барберини". То било чуто и от журналистката и писателка Франческа Манокини, която го намерила за дискриминиращо и подала сигнал до кметството на града.

След подадения сигнал компанията на столичния метрополитен - Фирма за столичен транспорт (Atac) - открила служителя, който произнесъл думите и предприела дисциплинарни мерки срещу него.

Вероятно съобщението е целяло да предупреди пътниците за джебчиите в метрото на Рим - феномен, който не е новост, отбелязва медията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2005

3

Вазов

12.03 2023 в 14:31

Как се нарича сикх от долината на р. Ганг? Ами сикхганг.Ром няма никъде...

915

2

8LCHQ997B0oOvWE

12.03 2023 в 13:08

Измисленото име РОМИ,е тъжно ,че и гнусно.Кой административен гуру го измисли,така и не се разбра.На всички езици по света названието е ЦИГАНИ.Истинските се гордеят и не го крият.Все едно да прекръстим,евреи,арменци,татари,власи и т.н.А,кажете как е РОМ на унгарски ,или на руски?То е същото като в руски ресторант да си поръчаш руска салата.Ами ще стоиш гладен.Руска салата в Русия просто няма.

1005

1

eagle60

12.03 2023 в 09:30

"Към ромите в метрото в Рим". Отново "политкоректно" охарактеризиране на етноса. Защо "циганин" е обидно? Защото в средните векове сюзеренът на Бавария ги нарекъл "циенде гаунер" (на немски странстващи мошенници). На баварски диалект звучи "цигойнер" - тази дума е възприета в немския за "циганин". Лично на мен "ром" ми звучи смешно затова предлагам думата "индопотомци" (алюзия с "афроамериканци")