Дипломат, служил при петима президенти, е номинацията на Байдън за шеф на ЦРУ

OFFNews 11 януари 2021 в 14:03 3566 0

Снимка Wikipedia/Public Domain

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън ще номинира Уилям Бърнс за директор на ЦРУ. Дипломатът ветеран е заемал постове по целя свят при управлението на петима президенти - от Рейгън до Обама.

Ако този избор се осъществи, това ще е първият директор в историята на ЦРУ, чийто опит идва от Държавния департамент. Байдън обясни, че "този изключителен дипломат с десетилетия опит на световната сцена ще осигури на хората и страната сигурност". Той допълни, че двамата споделят идеята, че разузнаването трябва да бъде аполитично.

Запознати предполагат, че Байдън прави този избор заради дипломатическия опит на Бърнс и с надеждата, че той ще възстанови доверието в ЦРУ в ерата след Тръмп, както и заради познанията му за Русия. Така той измества други кандидати с профили, по-пряко свързани с разузнаването.

Бърнс работи като заместник на държавния секретар в администрацията на Обама, след като заема различни дипломатически позиции над три десетилетия. Бърнс служи при петима американски президенти, както демократи, така и републиканци и при десетима държавни секретари на различни постове, включително посланик на САЩ в Йордания при Клинтън и в Русия при Джордж У. Буш.

Кандидатът има и опит в близкоизточните мирни преговори и работи с администрацията на Обама върху иранската ядрена сделка. Той има ограничен контакт с Китай, но за сметка на това внушителен опит в ключови региони по света. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!