Десницата печели изборите в Хърватия според неокончателни данни

OFFNews 09 ноември 2015 в 06:15 1947 0

Карамарко

Снимка Архив

Томислав Карамарко е най-вероятният следващ министър-председател на Хърватия.

Консервативният Хърватски демократичен съюз обяви, че е спечелил парламентарните избори в неделя, съобщи Би Би Си. Според частични резултати той ще заеме около 60 места в парламента.

Над 50 депутати ще имат социалдемократите, водили коалицията, която управляваше Хърватия досега.

Потвърждават се прогнозите, че от вота двете основните партии ще излязат с близки позиции, и че и следващото правителство в Загреб ще бъде коалиционно.

Миграцията беше сред основните теми на кампанията. Тази година около 320 000 души от Близкия Изток, Афганистан и Африка са минали пред страната на път за Западна Европа.

„Победата ни възлага отговорността да водим нашата страна, която е в трудна ситуация”, е заявил нощес лидерът на ХДС Томислав Карамарко. Историк по образование, 56-годишният Карамарко е бил шеф на контраразузнаването и други спецслужби, както и вътрешен министър.

Големият победител, отбелязва Би Би Си, изглежда е третата сила – обединението от независими кандидати, известно като „Мост”. Очаква се то да има 19 депутати в 151-местния парламент. Обаче преди изборите негови говорители са казвали, че няма да влизат в коалиция с никоя от по-големите партии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови