Мигрантската криза натежава върху изборите в Хърватия днес

OFFNews 08 ноември 2015 в 06:25 2138 0

Карамарко

Снимка Архив

Томислав Карамарко, лидер на десния Хърватски демократичен съюз.

Управляващата в Хърватия лявоцентристка коалиция може и да не остане на власт след днешните парламентарни изборите. Мигрантската криза е един от основните проблем в кампанията, добавя Би Би Си.

Проучванията показват, че управляващите и консервативната опозиция са със съвсем близки шансове, но никоя от двете сили няма да има мнозинство в 151-членния парламент.

Тези избори са първите, след като през 2013 г. Хърватия влезе в Европейския съюз.

Страната стана транзитен пункт за мигранти, предимно от Сирия, Афганистан и Ирак, които се стремят на север, към богатите страни в Европа.

Вътрешният министър Ранко Остоич каза тези дни, че 320 000 души са минали през Хърватия от началото на годината досега. Според него разходите за тяхното посрещане и препращане са близо два милиона куни (около 284 000 долара) на ден.

Потокът нарасна, след като Унгария затвори границите си, принуждавайки повече хора да търсят алтернативния маршрут през Хърватия и Словения.

Министър-председателят Зоран Миланович и неговата социалдемократическа партия спечелиха подкрепа за хуманния си подход към мигрантите, коментира Би Би Си.

Тази позиция обаче предизвика гнева на съседните държави Унгария, Сърбия и Словения, според които политиката на Загреб задълбочава кризата, отбелязва Breitbart, цитирана от «Фокус».

Критика към управляващите отправя и опозиционният Хърватски демократичен съюз, който призовава за по-твърда линия. Томислав Карамарко, лидер на ХДС, обяви, че няма намерение да затваря границата, ако поеме управлението в страната, но тъй като кризата се засилва, той може да бъде оставен без друг вариант.

Следващото правителство в Загреб ще бъде изправено и пред сериозни икономически проблеми, припомня Би Би Си. 15,4% е, например, безработицата – в ЕС тя е по-висока само в Гърция и Испания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови