Давутоглу: Надявам се да има марш и срещу ислямофобията

OFFNews 12 януари 2015 в 09:23 3465 7

Ахмет Давутоглу

Маршът на солидарността в Париж е силно послание към света, бих искал подобни реакции да последват в случай на нападения срещу джамии или на ислямофобия.

Това обяви турският премиер Ахмет Давутоглу пред журналисти в турското посолство в Париж, предаде Франс прес. То участва в шествието в Париж вчера.

Давутоглу одобрява изявлението на френския президент Франсоа Оланд от петък, че "тези фанатици (извършили атентатите) нямат нищо общо с мюсюлманската религия".

Турският премиер напомни, че убийците не са израсли в мюсюлмански страни, а в Париж, и че въпросът за средата им трябва да бъде разгледан.

Присъствието на Давутоглу на шествието в Париж в памет на 17-те жертви, избити от трима джихадисти предизвика спорове в социалните мрежи, където някои изтъкнаха посегателствата срещу свободата на словото в Турция, посочва АФП.

Участието в шествието на турския премиер - един от най-важните мюсюлмански лидери, бе възприето в Турция като силно символичен жест заради карикатурите на пророка Мохамед в сатиричния седмичник "Шарли ебдо", който стана мишена на джихадистите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!