Quantcast

Маршът на солидарността събра 1.6 млн. души и премина без нито един инцидент

"Не ни е страх", скандираха отново и отново хиляди на площада в Париж

OFFNews Последна промяна на 12 януари 2015 в 08:18 2954 6

Маршът на солидарността в Париж събра 1.6 милиона души, сред които над 40 държавни глави, предаде Би Би Си.

Шествието, показващо обединението на хората срещу терора, премина без нито един инцидент при безпрецедентни мерки за сигурност във френската столица, която преживя три дни на нападения, при които бяха убити 17 души.

Първата атака бе на 7 януари в 11.30 ч. местно време в редакцията на сатиричното издание, публикувало карикатури, осмиващи пророка Мохамед "Шарли Ебдо". Загинаха 12 души. На следващия ден бе убита полицайка, а в петък, когато са приготовленията на евреите за Шабат, бе нападнат еврейски хранителен магазин. Похитителят Амеди Кулибали, отговорен и за убийството на полицайката, разстреля четирима от 19-те заложници. Двамата нападатели на "Шарли" бяха убити същия ден в печатница в Северна Франция, близо до летище "Шарл де Гол",  където се бяха барикадирали.

Френският президент Франсоа Оланд обяви национален траур и свика марш на солидарността на 11 януари, на който покани държавни глави, които да изразят солидарността си с френския народ и твърдата си позиция срещу терора. "Единството е най-голямото ни оръжие", заяви Оланд в обръщение към нацията.

Маршът започна в 15 ч. в неделя и приключи късно вечерта. Семействата на жертвите, служители от нападнатото на 7 януари сатирично издание "Шарли Ебдо" и държавни глави водеха множеството. Надписът "Je suis Charliе" (Аз съм Шарли) беше навсякъде - от ръчно направени плакати, през превръзки за глава до тениски. Хората вееха френския трикольор.

След минута мълчание дойде мелодията на думите "Не ни е страх", скандирани отново и отново, пише The Telegraph.

2200 полицаи охраняваха шествието, снайперисти имаше по покривите на сградите. В следващите дни евреите ще бъдат под засилена охрана, обеща френският президент Франсоа Оланд.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2015 в 20:08

За децата от Беслан нямаше "марш на солидарността"...
Ама сега жертвите са от господарските държави...

12.01 2015 в 11:34

Крайния резултат, крайния резултат да видим, ultra - това, че някакви тикви се хванали за ръце надали ще впечатли който и да е главорез. Ако ще 100 милиона да излязат на улицата, нищо не се променя към момента. 100 милиона трябва да излязат ама не с педерастки лозунги, а с оръжие в ръка и разни примати да се пратят по родните места веднъж за винаги - да ходят там да си вият имамите в пустинята, или директно да си ходят при мохамед да му се гъзят на живо в отвъдното!

12.01 2015 в 11:16

По данни на френската ТВ France24, участвалите в Марша граждани на Париж са над 3 млн! Безпрецедентни бяха не само мерките за сигурност, а и неоспоримият факт, че за първи път от може би стотици години, вчера се бяха хванали за ръце като за нашенско хоро държавните глави на довчерашни непримирими противници /без да пренебрегвам другите, но Б. Нетаняху и Махмуд Абас бяха заедно на предната линия през 4 човека/, явно обединени от нещо много по-висше, отколкото малката балканска глава може да асимилира! Думите на Франсоа Оланд, че вчера Париж бе столицата на света и че този ден е исторически за целият свят, не бяха празнословие, а самата реалност!

12.01 2015 в 11:12

ето това е истинско общество, което отстоява ценностите си, а не се спасява всеки по единично.

12.01 2015 в 10:56

"Не ни е страх" - аз го разбирам така френското общество: "Няма нищо да направим оттук нататък, няма нищо да се промени, елате, убивайте още хора, емигрирайте при нас, ние ще си ви толерираме, а вие ще ни убивате. Не ни е страх - добре сте дошли"

Тъпанари педерски...

12.01 2015 в 08:52

2200 полицаи за 1,6млн при "безпрецедентни мерки за сигурност"

А тук са 60к хрантутници и няма сигурност :)