Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Чешкият премиер ще подаде оставка, ама друг път

OFFNews 05 май 2017 в 15:01 2830 2

Снимка bohuslavsobotka.cz

Бохуслав Соботка.

Чешкият премиер Бохуслав Соботка обяви днес, че се отказва да подава оставка, защото ако той си тръгне, проблемният финансов министър Андрей Бабиш ще си остане на поста.

Преди 3 дни премиерът беше категоричен, че връчва оставка на водения от него кабинет заради Бабиш, който е заподозрян в данъчни измами.

Промяната в решението на Соботка идва след консултации с президента Милош Земан.

Държавният глава тълкува Конституцията на страната така: ако министър-председателят подаде оставка, може да напусне поста, но съставът на правителството, тоест всички останали министри в кабинета, остават.

В подобна ситуация оставката ми няма никакъв смисъл. Андрей Бабиш, оплетен в големи скандали, ще си остане в кабинета, заяви днес премиерът.

Сега Соботка призовава президента да приеме предложението само финансовият министър да напусне поста си и политическата криза в страната да приключи.

Соботка е категоричен, че Бабиш не е съумял да изчисти подозренията, че е избягнал плащането на данъци, когато преди години е купил освободени от облагане акции от собствения си химическо-хранителен конгломерат.

Финансовият министър обаче отказа да се оттегли сам от поста - той твърди, че името му е опетнено и не е нарушавал никакви закони, а намерението на Соботка да го уволни ще е в нарушение на коалиционното споразумение.

Същевременно от президентството отговориха, че "премиерът променя мнението си през час и затова държавният глава предпочита да почака окончателното решение на Соботка".

След около шест месеца в Чешката република трябва да се проведат редовни парламентарни избори.

Центристкото движение на Бабиш е фаворит в социологическите сондажи, което отваря пътя на втория най-богат човек в страната към премиерския пост. Социалдемократите на Соботка засега са на второ място в сондажите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

05.05 2017 в 15:09

Къде са сега разните дюкабани и нпо-шници да ревнат колко корумпирана е властта в Чехия и да им посочат за пример Румъния?

42249

1

Denis Rizanov

05.05 2017 в 15:06

И тия са попаднали на премиер като нашия.
Живи да ги ожалиш.
И нас също.

Ах-х-ххххх Сретане, Сретане-е-е-еееее... лъжец долен!
 
X

Да помогнем на украинските деца!