Чешкият премиер хвърли оставка

ОFFNews 02 май 2017 в 15:56 2938 2

Чешкият премиер Бохуслав Соботка подаде оставка днес, което доведе до падане на правителството, предадоха световните агенции, пише БТА.

Причина за това стана неговият конфликт с министъра на финансите, влиятелния милиардер Андрей Бабиш, който е заподозрян в данъчни измами, отбелязва Франс прес.

"Ще връча скоро оставката си на президента Милош Земан. Неприемливо е Андрей Бабиш да остане на поста министър на финансите", каза социалдемократът Соботка.

Бабиш, председател на центристкото движение "Действие на недоволните граждани 2011" (АНО), отхвърли всички обвинения срещу него за неплащане на данъци и отказа да подаде оставка като финансов министър. Той до момента не е отговорил на призива на премиера да обясни финансови практики, до които е прибягвал.

Твърди се, че Бабиш е използвал законови "вратички", за да емитира освободени от данъци облигации, посочва Ройтерс.

Новината за оставката на чешкото правителство дойде около шест месеца преди предвидените редовни парламентарни избори в страната, отбелязва Асошиейтед прес.

Центристкото движение на Бабиш е фаворит в проучванията на общественото мнение, което отваря пътя на втория най-богат човек в Чехия към премиерския пост. Социалдемократите на Соботка са далеч назад на второ място.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови