Черни балони и протести пожелават ''нещастен рожден ден'' на Путин

OFFNews 07 октомври 2021 в 19:20 3786 0

Снимка Архив

Днес руският президент Владимир Путин има рожден ден. На същата дата се навършват и 15 години от убийството на разследваща журналистка Анна Политковская, която беше застреляна в Москва през 2006 г.

За да отбележат черната годишнина, от "Репортери без граници" днес организираха протести пред руските посолства в Лондон, Париж и Берлин, както и пред централата на "Новая Газета" в Москва. (Политковская работеше във вестника.)

Акция имаше и в Осло.

Протестиращите тази вечер ще пуснат в небето 1000 черни балона, символ на постоянната атмосфера на безнаказаност за престъпленията срещу журналисти и нарушената свобода на словото в Русия.

Политковская работеше в независимия вестник "Новая Газета". Тя беше популярна с материалите си за конфликта в Чечения, както и критиките си към политиката на Кремъл.

Веднага след смъртта ѝ се появиха съмнения, че убийството ѝ е било подарък за Владимир Путин, който в същия ден има рожден ден.

15 години след смъртта на Политковская поръчителите на убийството ѝ все още не са разкрити. A делото скоро може да бъде прекратено заради изтичане на 15-годишната давност, предвидена в руския наказателен кодекс.

От началото на управлението на Путин са убити 40 журналисти, а свободата на словото се влошава (150-то място от 180 по индекса за свобода на словото), припомнят от "Репортери без граници". Само от "Новая Газета" има убити петима журналисти за последните две десетилетия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!