Чехия доживя прецедента пиратите да решават дали ще има правителство

Ружа Райчева 11 октомври 2021 в 17:02 6498 1

Снимка Getty Images

Популистката партия АНО на милиардера и досегашен премиер Андрей Бабиш е първа на вота в Чехия, но губи властта. Това стана ясно след преброяването на бюлетините от парламентарните избори, които бяха този петък и събота.

АНО (Действие на недоволните граждани) разполага със 72 мандата, само с един мандат повече от новия десноцентристки съюз SPOLU ("Заедно"). Очакванията сега са SPOLU да съставят следващото чешко правителство.

"Заедно" е коалиция от три партии: най-голямата е „Демократична партия на гражданите“ – те получават 34 места в парламента; втората по големина е християндемократичната партия - с 23 места; най-малката е ТОР 09 - с 14 места. Така общо коалицията получава 71 мандата.

Партията на пиратите печели 4 ключови места

В чешкия парламент влиза и друг опозиционен съюз - този на "Кметове и независими" (33 места) и "Партия на пиратите" (4 места) - общо 37 депутати.

Въпреки че пиратите са загубили сериозна част от подрепата си – 4 места в сравнение с 22 преди четири години, тяхната роля ще е ключова за съставяне на правителство.

Малко е вероятно Бабиш и АНО да намерят партньори за мнозинство в парламента, затова всичко сочи към формирането на коалиция с мандат на "Заедно" и с подкрепа на "Кметове и независими", "Партия на пиратите" и крайнодясната формация "Свобода и пряка демокрация", която е с 20 депутата.

Ако това се случи, ще има исторически прецедент след тези избори, и то в световен мащаб - "Партия на пиратите", формация, която защитава гражданските права и свободата в интернет, ще влезе в управлението.

Безпрецедентен исторически провал за комунистите и социалдемократите

За пръв път от 1920 г. комунистите не успяха да влязат в парламента, а социалдемократите, които са най-старата чешка партия, също останаха под прага от 5%.

На миналите парламентарни избори в Чехия през 2017 г. комунистите имаха 15 мандата, а социалдемократите - 14.

Кой ще е премиер?

Междувременно стана ясно, че чешкият президент Милош Земан не е в добро здравословно състояние и вчера влезе в интензивно отделение.

След изборите би следвало той да назначи новия министър-председател, но премиерът не влиза в длъжност, докато не получи одобрение от парламента. Преди изборите Земан заяви, че ще предложи за премиер лидера на най-голямата партия, спечелила вота, а не лидера на коалицията, събрала най-много гласове. Ако гледаме формално резултатите, това е сегашният премиер Андрей Бабиш.

Но, дори и да бъде предложен от Земан, Бабиш няма как да получи вот на доверие в парламента - заради големия брой мандати на опозиционните коалиции „Заедно“ и "Кметове и независими"/Пирати. Чешкият президент обаче има възможност да задържи Бабиш на премиерския пост до следващите президентски избори през януари 2023, дори и премиерът да не получи подкрепа от парламента.

От „Заедно“ са категорични, че ако Земан остави Бабиш на поста, ще поискат оставката на президента чрез намесата на Конституционния съд.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!