Управляващата партия в Чехия загуби изборите

OFFNews 09 октомври 2021 в 21:52 3541 1

Чешкият премиер Андрей Бабиш поздрави опозиционното обединение "Заедно" за победата му на парламентарните избори, предаде Ройтерс.

Бабиш заяви, че е готов да води преговори за сформирането на ново правителство, ако президентът Милош Земан му възложи тази задача.

Чешкият премиер е един от 330 политици, изплували в международното разследване "Досиетата Пандора". Той не е декларирал офшорна компания, чрез която е купил имение във Франция на стойност 22 милиона долара.

Коалицията "Заедно" и съюзът на Партията на пиратите и на партията "Кметове и независими" печелят общо 108 места в долната камара на чешкия парламент, която е с двеста места, предаде БТА.

По последни данни "Заедно" печели 27,6 процента от гласовете на избирателите, а съюзът на Партията на пиратите и на "Кметове и независими" - 15,5 процента.

Партията на премиера Андрей Бабиш АНО получи 27,3 процента. Изборните резултати на двете опозиционни обединения им дават възможност да сформират правителство и да свалят от власт Бабиш и неговите съюзници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови