Бурунди изгони президента си

OFFNews 14 май 2015 в 12:22 3428 3

Снимка ТАСС

Пиер Нкурунзиза

Военните в Бурунди изгониха президента на страната Пиер Нкурунзиза и завзеха властта, съобщиха световните агенции.

Комитетът за национално съгласие реши, че президентът Нкурунзиза е отстранен заедно с цялото му правителство, обяви генерал-майор Гоудфойд Нийомбаре, който е бил уволнен от президента от поста началник на разузнаването през февруари.

Взето е решение и за сформиране на временно правителство на страната, обясни Нийомбаре.

По думите му причината за преврата е решението на Нкурунзиза да се кандидатира за трети президентски мандат на изборите на 26 юни.

Решения за завземането на властта са взети, докато президента Пиер Нкурунзиза е присъствал на среща на високо равнище на Източноафриканската общност в съседна Танзания.

След съобщението на Нийомбаре Нкурунзиза веднага напуснал срещата и излетял за Бурунди. Летището обаче било затворено, затова президентът се върнал в Танзания.

Неговият говорител веднага обяви, че съобщенията за преврата са шега и Пиер Нкурунзиза все още е президент.

Пиер Нкурунзиза е представител на етническото мнозинство в страната – хуту (около 85% от населението на Бурунди). Той е президент на Бурунди през последните 10 години.

Конституцията на страната, приета през 2005 г., позволява само два последователни мандата от по пет години. Според Нкурунзиза обаче първият му мандат не трябва да се отчита, защото тогава той е бил избран от парламента, а не след всеобщо гласуване.

Конституционният съд е решил в полза на Нкурунзиза и му дал позволение да се кандидатира за трети мандат.

Решението на Нкурунзиза да се кандидатира за още един мандат предизвика безредици в столицата Бужумбуре, в резултат на които загинаха най-малко 20 души.

В същото време по данни на ООН страната са напуснали над 70 000 души от племето тутси заради опасения от етническо насилие в Бурунди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!