Броят на жертвите на земетресението в Япония достигна 161

OFFNews 08 януари 2024 в 12:16 625 0

Земетресението в Япония

Снимка Архив

Кадър след земетресението в Япония

Броят на жертвите от опустошителното земетресение в Япония навръх Нова година нарасна до 161, съобщиха властите, цитирани от Би Би Си. Продължават издирването на повече от 100 души, които остават в неизвестност седмица по-късно.

По-голямата част от смъртните случаи са настъпили в тежко засегнатите градове Уаджима и Сузу.

Междувременно броят на изчезналите е намалял от 195 на малко над 100. Съобщава се, че повече от 2000 души все още нямат достъп до пътищата поради огромни щети. Няколко други живеят в приюти.

Японската армия раздава провизии, включително храна, вода и одеяла за онези, които трябваше да напуснат домовете си. Министерството на отбраната каза в изявление в неделя, че е изпратило близо 6000 войници, за да помогнат в мисията за оказване на помощ.

Те добавиха, че вярват, че все още има живи хора, които се нуждаят от спасяване, и обещаха да продължат своите животоспасяващи операции въпреки края на критичния 72-часов прозорец за намиране на оцелели.

Хората в най-засегнатите райони са призовани да бъдат бдителни заради нови трусове.

Рано в понеделник местно време са били регистрирани повече от 1200 труса от Нова година, съобщава японската обществена телевизия NHK.

Припомняме, че земетресение с магнитуд 7,6 удари отдалечения полуостров Ното, събори сгради и предизвика голям пожар, а лошото време попречи на спасителите - проливен дъжд и сняг задействаха предупреждения за свлачища и срутване на сгради.

Япония е една от най-сеизмично активните страни в света и активността около Ното се увеличава от края на 2020 г. Повече от 500 малки и средни земетресения са били регистрирани там през последните три години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика