Брюксел наложи рекордна глоба за картел на ТВ техника

Последна промяна на 06 декември 2012 в 19:00 2667 5

Монитор. Снимка: sxc.hu
Монитор. Снимка: sxc.hu

Европейската комисия наложи рекордна глоба за картел на седем водещи производители на телевизори и компютърни монитори вчера.

Санкционираните компании са холандската Philips, южнокорейските LG Electronics и Samsung, японските Panasonic, Toshiba и Technicolor, и тайванската Chunghwa. Те трябва да платят 1.47 милиарда евро заради поддържане на десетилетен ценови картел в сектора си.

“Това е най-високата глоба за картелно споразумение”, коментира еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуня. Предишното рекордно наказание е от 2008 г., когато Комисията санкционира с 1.38 милиарда евро картел за производство на автомобилни стъкла, припомниха от пресслужбата на генерална дирекция „Конкуренция“ в ЕК.

От седемте корпорации единствено тайванската Chunghwa ще избегне наказанието, защото е разкрила пред регулаторните органи незаконното споразумение. На няколко други глобата е намалена, защото са съдействали на разследването, обяви Комисията.

"В продължение на почти 10 години, между 1996 и 2006 г., тези компании са фиксирали цените, поделяли са си пазарите и са прехвърляли клиенти помежду си, и са ограничавали съгласувано производството си“, обясниха от ЕК.

Разследването е установило, че компаниите са били напълно наясно, че нарушават законите. „В един от документите, открити от Комисията при проверките, се съдържа следното буквално предупреждение: „Призоваваме всички да пазят това в тайна, защото ако клиенти или Европейската комисия научат, ще бъдат нанесени сериозни вреди“, посочиха още от Брюксел.

Двата картела са „учебникарски пример“, показващ най-лошото анти-конкурентно поведение, което е строго забранено на компаниите, правещи бизнес в Европа, каза Алмуня.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2012 в 12:09

Точно така - илюзията на "пазарна" икономика, съществува тук таме. Като стане на едро - и си става автоматично на ефективен картел. Комисиите работят супер бавно, за да стане нещо.

Аз от Филипс почти нищо не купувам. Последния път като им дадох пак шанс (след 10 години прекъсване), купих абажурче с 4 крушки (преди месец), енергоспестяващи - 6000 часа гаранция. 3 дена по късно 1-та изгоря. Иде ми да псувам. Ще си я смения, ама ми коства време и нерви, както и място да ходя да пазя хиляди бележчици и гаранции за всякакви дреболии. Това никой не то го плаща.

А всички знаем за картела с осветителните източници.

Така че, да спестим лицемерието и да си наричаме нещата директно.

Тогава консуматора ще му е ясно и ще наказва чрез бойкот много по-лесно.

06.12 2012 в 21:30

Да обжалват в България и нямат грижи ;)

06.12 2012 в 21:18

Ще облажи И европейски чиновници, но реално ще влезе в бюджета.

Иначе си прав - тези пари трудно ще бъдат събрани, ако въобще бъдат събрани.

А ако някой си мисли, че това е нещо ново - добър ден. Такива картели властват навсякъде на всички нива в търговията, производството и т.н. Време е системата да се настрои да работи с тях, а не да лицемерничи, че "не било редно".

06.12 2012 в 21:04

Интересно, кой аспект ти харесва?

Наказанието е за картел между производителите на кинескопи, не на телевизори или монитори. Отнася се за периода (грубо) 1995-2004 година. Този пазар отдавна е нишов, а кинескопните поделения на тези фирми са декапитализирани и/или във фалит.

Вредите на купувачите са нанесени преди десетина години, нарушението отдавна е прекратено поради отпаднала необходимост, а глобата е практически несъбираема. А и да беше събираема, тя ще облажи европейските чиновници, а не реално пострадалите от картела.

06.12 2012 в 19:13

Това определено ми харесва.