Британската кралица: Основната задача на кабинета е добро споразумение за Брекзит

OFFNews 21 юни 2017 в 18:29 3123 1

Снимка PA

Основната задача на правителството на премиера Тереза Мей е възможно най-доброто споразумение за Брекзит. 

Това обяви кралица Елизабет II в речта си пред парламента, в която представи програмата на новото правителство. 

Тя подчерта, че новият кабинет ще се стреми към широк консенсус за излизане на страната от ЕС. 

Именно Брекзит беше в центъра на речта на кралицата. 

Тя спомена сред приоритетите на правителството отмяната в хармонизацията на британското и европейското законодателства, нови политики за имигрантите, за международните санкции, ядрената сигурност, земеделието и др.

От речта на Елизабет II стана ясно още, че правителството се е отказало от спорните мерки в областта на образованието и здравеопазването, за които консерваторите получиха критики по време на предизборната си кампания. 

Консервативната партия искаше здравните грижи за възрастните да бъдат финансирани с допълнителен данък върху наследството им, както и премахване на безплатните столови за учениците. 

Правителството планира да въведе длъжността обществен защитник, който ще представлява семейства, пострадали след злополука. 

Решението идва след пожара в небостъргач в Лондон, при който загинаха 79 души, а британските власти бяха остро критикувани, че не са осигурили помощ за пострадалите семейства. 

Правителството ще може и да се намесва в сделки за закупуване на британска инфраструктура от чужденци, които могат да застрашат националната сигурност. Кабинетът ще може да проверява и големи чуждестранни инвестиции, като целта също ще е опазване на националната сигурност, обяви кралицата. 

Елизабет II обяви, че правителството с нетърпение очаква посещението на испанското кралско семейство. За визита на американския президент Доналд Тръмп не беше споменато. Поканата, отправена към Тръмп, предизвика критики заради изразените от американския президент позиции за имиграцията, решението му да оттегли САЩ от Парижкото споразумение за климата и др. 

Дата за визитата на Тръмп все още не е обявена, но подготовката за него продължава. 

Речта на кралицата беше кратка, което експертите определиха като отражение на отслабените позиции на Тереза Мей след изборите, при които консерваторите загубиха мнозинство в парламента. 

По време на речта си кралица Елизабет II беше придружена от сина си - принц Чарлз, тъй като съпругът ѝ принц Филип е приет в болница заради инфекция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

42249

1

Denis Rizanov

26.06 2017 в 12:31

Добро споразумение според леденостудената означава - запазваме всичко постигнато като отстъпки, не плащаме нищо и всичко британско остава без мита и утежнения за ес.