Британският кабинет отлага приемането на програмата си

OFFNews 12 юни 2017 в 20:30 3759 1

Снимка BBC

Традиционната реч на британската кралица Елизабет II, на която се представя законодателната програма на новото правителство, се отлага, съобщи Би Би Си, цитирана от БТА. 

Британската медия се позова на свой източник, като посочи, че причината е в изненадващия резултат от изборите в страната. 

За момента информацията не е потвърдена официално от кабинета на премиера Тереза Мей.

Политическият журналист на Би Би Си Норман Смит коментира, че решението е признак на "неяснота" какво ще съдържа написаната от правителството реч.

Министърът за Брекзита Дейвид Дейвис обяви днес, че някои елементи от програмата на Консервативната партия ще бъдат премахнати. 

Помолен да коментира информацията за забавяне на речта на кралицата говорителят на Тереза Мей обяви, че председателката на Камарата на общините Андреа Ледсъм "ще уточни датата, когато настъпи моментът".

Обявяването на законодателната промяна на кабинета трябваше да стане на 19 юни. Речта на кралицата обикновено е последвана от няколко дни дебати, след което парламентът гласува програмата на правителството, което се равнява на вот на доверие.

Експерти обявиха забавянето за знак за разединение в Консервативната партия, след като тя загуби мнозинство в парламента след изборите. 

Промените в програмата може да са свързани и с това, че на консерваторите ще им се налага да разчитат на подкрепата на северноирландската Демократична юнионистка партия, за да има мнозинство в Камарата на общините. За момента не е ясно какво е поискала ДЮП в замяна на подкрепата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови