Брейвик съди Норвегия за нехуманни условия в затвора, влиза с нацистки поздрав

OFFNews 15 март 2016 в 11:40 3960 8

Снимка Reuters

Норвежкият масов убиец Андерш Брейвик, който през 2011 г. уби 77 души при бомбен атентат в столицата Осло и стрелба в младежки лагер на о-в Утоя, се завърна в съда за делото си срещу Норвегия за нарушаване на човешките му права в затвора, предава Би Би Си.

Ведната след свалянето на белезниците , 37-годишният Брейвик отправи нацистки поздрав към присъстващите в спортната  зала към затвора в Шиен. 

Според него норвежките власти нарушават човешките му права, осигурени от Европейската конвенция за правата на човека и по-конкретно чл. 3 и чл. 8, т.1., които гарантират правото на хуманно отношение и това на лична неприкосновеност и свободна кореспонденция.

Властите оправдават цензурирането на личната кореспонденция на крайнодесния Брейвик с опасенията си, че той може да изгради мрежа от екстремисти. 

Адвокатът на осъдения обяснява, че стресовите условия са отклонили вниманието на клиента му от дистанционното обучение по политически науки към Университета в Осло, което той започна през миналата година.

Андерш Брейвик в момента излежава максималната за страната присъда от 21 години в затвора в Шиен. Там той има достъп до компютър без интернет и телевизия. Срещите му с външни лице се провеждат през стъклена преграда. 

Предишни оплаквания на норвежеца включват лошата гледка и декорацията на килията му, недостатъчно масло към хляба и студено кафе. 




Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!