Норвегия затваря случая "Брейвик"

Лъчезар Вълев 04 септември 2012 в 10:38 2077 0

Андерш Брайвик, Снимка: ЕРА/БГНЕС
Андерш Брайвик, Снимка: ЕРА/БГНЕС

Властите в Норвегия прекратяват издирването на предполагаеми съучастници на десния екстремист Андерш Брайвик, съобщиха норвежките медии.

Според представител на полицията в столицата Осло, по делото "Брайвик" вече е направено всичко необходимо.

"Не смятаме да предприемаме допълнителни мерки. Съдът подкрепи нашата теза, че такъв орден на рицарите тамплиери не съществува. Не виждаме причина да продължим търсенето на такава организация", заяви цитираният от местни издания полицейски представител.

Преди ден норвежкият журналист Кетил Стормарк издаде книга, в която са публикувани над 7 хиляди писма от личната електронна кореспонденция на Брайвик.

Властите обявиха, че не смятат да използват информацията, съдържащата се в книгата. Според органите на реда всички контакти на терориста, посочени в книгата, са били проверени много пъти.

Говорител на полицията в Осло заявил още, че предстои да бъде направена проверка на фактите, свързани с чуждестранните контакти на Андерш Брайвик. Но като цяло разследването се очаква да приключи до края на годината.

На 24 август норвежкият крайно десен екстремист Андерш Брайвик бе осъден на 21 г. лишаване от свобода с възможност за удължаване на присъдата. Той бе признат за виновен за това, че на 22 юли 2011 г. умишлено е убил 77 души и ранил над 200 други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови