Бразилия с рекорден брой на починалите от COVID-19

OFFNews 03 юни 2020 в 09:15 3197 0

Бразилия регистрира рекорден брой от 1262 смъртни случая от COVID-19 за последните 24 часа, показват данните на Университета "Джонс Хопкинс".

От началото на коронавирусната пандемия в страната от заболяването са починали 31 199 души.  

Досегашният рекорд за смъртни случаи беше на 21 май, когато починалите бяха 1188 за денонощие.

Населението на Бразилия е около 210 милиона души. Страната се нарежда на четвърто място по жертви на коронавируса в света след САЩ, Великобритания и Италия. 

Новите регистрирани случаи са 28 936 и общият брой на потвърдените случаи в Бразилия става 555 383 души. 

Според научната общност тези числа са силно подценени, тъй като в Бразилия се правят много малко тестове за коронавирус, отбелязва Франс прес.

Най-тежко засегнатите от пандемията бразилски щати са Сао Пауло и Рио де Жанейро, на югоизток.

Вчера Сао Пауло регистрира рекорден брой нови заразени и починали за едно денонощие. В бразилския щат вече са потвърдени близо 120 000 заразени, като от тях почти 8000 са починали. 

В Рио де Жанейро броят на заразените надхвърля 56 000, от които близо 5700 са починали.

На фона на тази ситуация, след повече от два месеца в ограничителни мерки Рио де Жанейро започна вчера тяхното разхлабване.

Официално плажовете остават затворени, но въпреки това и вчера имаше хора на тях. Сърфистите и плувците получиха разрешение да влязат в Атлантическия океан за първи път от седмици.

Спортните дейности бяха възобновени, но без публика.

През първия от общо шест предвидени етапа на смекчаване на мерките в Рио де Жанейро, повечето магазини ще останат затворени, с малко изключения като автомобилните шоуруми и мебелните салони. Ресторантите и баровете ще останат затворени, като клиентите само ще могат да си взимат или поръчват храна за вкъщи.

Градските власти казаха, че ще следят ситуацията и при необходимост ще възстановят определени мерки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови