Бразилия избра Тропическия Тръмп за президент

OFFNews 29 октомври 2018 в 10:19 1520 0

Бразилия избра крайнодесния конгресмен Жаир Болсонаро за президент с 55,2 на сто на втория тур на президентските избори, предаде BBC.

Бившият армейски капитан и настоящ депутат от Социалдемократическата партия Болсонаро често е сравняван с американския президент Тръмп заради дясната си реторика, която някои приемат за скандална. Болсонаро е изразявал симпатиите си към диктаторските години в Бразилия и обещава сурови мерки в борбата с престъпността и корупцията в държавата.

Неговият противник, левият кандидат Фернандо Хадад, е събрал 44,8% от гласовете. Победата на Болсонаро е израз на желанието на бразилци да сменят посоката след 13-годишното управление на Работническата партия. Последните няколко години бяха критични за страната, която преживя най-дълбоката рецесия в историята си, серия от корупционни скандали и рекордни нива на убийства - около 64 000 за година.

Главният икономически съветник на Болсонаро планира намаляване на пенсиите и приватизиране на някои държавни компании. Думите му бяха горещо приветствани от финансовите пазари, като бразилските акции се покачиха с 5% в нощта на победата на Болсонаро. 

В реч, излъчена по телевизията, новоизбраният президент обеща да промени съдбата на държавата, но и да управлява всички бразилци на равни начала, независимо от тяхната политическа ориентация или принадлежност. Той ще встъпи в длъжност на 1 януари 2019 г.

Световните лидери поздравиха Болсонаро за победата, като според неговия Туитър, американският президент Тръмп се обадил да му честити още снощи. Президентът на Венецуела, към която Болсонаро изразява остра критика, бе по-резервиран в поздравленията си и подкани Болсонаро да работи за хармонични отношения с останалите държави. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !