Борис Джонсън: Лош компромис с Русия би било нещо отвратително

Георги Ангелов 09 юни 2022 в 19:43 7786 7

Снимка БТА/AP

Британският премиер Борис Джонсън отправи предупреждение днес, че не трябва да се предприемат каквито и да е опити от страна на Запада да се насърчи Украйна да приеме "лош компромис" с Русия. Той добави, че това би било "отвратително в морален план", предаде Франс прес.

„Насърчаването на лошия мир в Украйна означава насърчаване на Путин и насърчаване на всички по света, които смятат, че агресията се отплаща“, каза британският лидер в реч в Блекпул, в Северозападна Англия.

„Това би било грешка и би отворило вратата за повече конфликти, повече нестабилност, повече несигурност в света и следователно повече икономически трудности“, добави той.

Джонсън каза, че „знае, че някои, не в тази страна, а другаде, смятат, че цената на подкрепата на украинците сега е твърде висока, и че те трябва да бъдат насърчени да приемат това, което Путин иска“.

„Изоставянето на украинците би било отвратително в морален план“, допълни премиерът.

Владимир Путин „никога няма да успее да подчини Украйна и колкото по-рано разбере това, толкова по-добре, и не трябва да му се позволява да постигне частичен успех, като завземе част от страната, както е правил преди, и обяви прекратяване на огъня“, отбеляза Джонсън.

Расмусен: Ние не можем да спасим Путин от унижението

НАТО допусна поредица от грешки, които можеха да възпрат Владимир Путин от агресията му срещу Украйна. Но тезата, че НАТО носи вина за войната заради разширяването си, е напълно погрешна. А призивът на Еманюел Макрон за спестяване на унижението на Путин изглежда повторение на грешките. Такава е позицията на бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който разговаря с главния редактор на Foreign Policy.

"Ние не можем да спасим Путин от унижението. Цената на запазването на престижа на Путин ще бъде много по-висока от директното поражение на руските войски в Украйна. Затова изводът ми е, че Украйна трябва да спечели тази война - защото ако Путин успее в Украйна, той няма да се спре. Ще продължи в Молдова, Грузия и накрая ще притисне трите Прибалтийски републики. Затова украинците трябва да спечелят и те имат волята да се бият. Нашият дълг е да им предоставим средства за тази битка", казва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

210

7

Merc

10.06 2022 в 00:46

Путлераси , вече четвърти месец ядете тдървото.

Свиквайте !

Тепърва ще ви се случват случки.

А Лавров още вчера искаше преговори......

210

4

Merc

09.06 2022 в 23:36

Глава Николаевской области заявил, что западная артиллерия уже меняет ситуацию на фронтах в Украине

2073

3

Johnny B Goode

09.06 2022 в 21:55

Руските тролчета, не разбрахте ли, че няма да има милост за путлер? Ако бай Си е благосклонен, най-много да стане васал на Китай.
При всяко едно положение, мястото му в историята като кретена унищожил Русия е гарантирано. Някъде между Хитлер и Сталин.
 
X

Подкастът на OFFNews