Борба с наркотиците. Популярен токсиколог от Букурещ предлага задължителни тестове в училищата в Румъния

OFFNews 25 март 2023 в 21:39 3156 1

Раду Цинку

Снимка Digi24

Д-р Раду Цинку

Задължителни токсикологични тестове в румънските училища предлага румънският експерт и лекар в отделението по токсикология на болницата „Флоряска“ в Букурещ д-р Раду Цинку. „Детето не разбира, че има проблеми с наркотиците“, обясни в ефира на Digi24 експертът токсиколог.

Употребата на наркотици сред младите хора нараства, предупреждава д-р Цинку и обяснява, че възрастта на пациентите, които вече са консумирали забранени вещества, постоянно пада. Още по-тревожно е, че децата дори не осъзнават тежестта на постъпката си, казва лекарят, който предлага задължителни токсикологични прегледи в училищата и извън тях.

Д-р Раду Цинку обяснява още, че през цялото време тийнейджърите, които идват при него на преглед, всъщност не знаят изобщо, че имат проблем с наркотиците. „Имам всяка седмица родители, които идват с 15-16-17-годишни тийнейджъри, които ме питат какво да правят с тях. Когато говоря с детето, то ми казва „Аз не разбирам защо съм тук. Това, което правя, е нормално за мен и хората около мен. Това, че пуша трева или пия хапче амфетамин на парти, не е нещо ненормално, а майка ми и баща ми ме водят на лекар“, казва докторът.

В същото време Раду Цинку уточнява, че лечението на един пациент може да струва на румънската държава до 7000 евро. „Болничният престой в отделението по токсикология плюс този в психиатрията също струва много на румънската държава. Един пациент в реанимация за четири-пет дни харчи някъде между 2000 и 4000 евро, за да бъде спасен, в зависимост от сложността. Ако се наложи диализа, както съм имал пациенти, които са се нуждаели от диализа, разходите могат да стигнат дори 6000-7000 евро”, казва лекарят.

За да подкрепи родителите, които биха могли да се намесят, преди тийнейджърите да се пристрастят към наркотиците, доктор Раду Синку предлага задължителни токсикологични тестове в училищата.

„Аз съм привърженик на задължителния скрининг за наркотици, не само за децата. Имал съм пациенти, които са отишли в Америка, за да си намерят работа като готвачи, сервитьори, рецепционисти и са имали задължителен токсикологичен скрининг при наемане на работа и са дошли уплашени, защото не знаели как да го изкарат отрицателен. Може да е необходимо и за определени професии.

Скринингът не е наказание, тук говорим за деца, но правим токсикологичен скрининг в училищата, за да информираме родителите. Ние няма да изключваме, няма да ограничаваме достъпа на детето до училище, а ще го изпращаме при родителите му, които нормално, рационално, трябва да действат така, че детето им да не се пристрасти”, казва още известният в Румъния токсиколог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика