Близо 100 души са блокирани в тунели след земетресението в Тайван

Ранените от труса с магнитут 7,2 по Рихтер достигнаха 1050, в неизвестност са 50 души

OFFNews 04 април 2024 в 09:09 685 0

земетресение

Снимка БТА/АП

Земетресение в Тайван

Около 100 души продължават да са блокирани в магистрални тунели в Тайван, след силното земетресение, разтърсило страната вчера, предаде ДПА.

Група от 6 миньори, блокирани под земята след труса, бяха спасени. Продължават операциите по изваждане на повърхността на още 64 миньори, блокирани в друга мина, като на тях военните доставиха с хеликоптери над 400 килограма помощи. Властите смятат, че животът на блокираните, не е в опасност.

Броят на потвърдените ранени в земетресението вече нарасна до 1050. Издирват се 50 души. Загиналите досега са 9. Към тази сутрин бяха регистрирани 314 вторични труса.

Силното земетресение е било с магнитуд 7,2, според тайванските сеизмолози. Епицентърът беше на няколко километра край източното крайбрежие на острова, близо до град Хуалиен, който пострада сериозно.

Трусът, който беше най-силният за последните 25 години, разтърси острова вчера сутринта точно когато хората се приготвяха за работа и училище. Епицентър на земетресението стана отдалеченият и рядко населен източен окръг Хуалиен.

Сгради се разлюляха застрашително и в столицата Тайпе, но щетите и нарушенията в ежедневния ритъм на града бяха минимални.

Днес предсрочно беше възстановено движението на влакове за Хуалиен, макар малка гара северно от града да остава затворена заради разрушенията по нея, съобщи местната железопътна управа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки