Бившият президент на Косово пред съда в Хага: Не съм извършвал военни престъпления

OFFNews 09 ноември 2020 в 19:17 4018 2

Бившият президент на Косово Хашим Тачи заяви днес пред базирания в Хага Специален съд за военни престъпления в Косово, че не признава нито едно от повдигнатите срещу него обвинения.

Обвиненията са за военни престъпления и престъпления срещу човечеството - убийства, изтезания и отвличания на албанци, сърби, роми, лица от други националности, както и политически противници. Става дума за периода 1998 - 1999 г. - войната за независимост на Косово, водена от Армията за освобождение на Косово (АОК).

Чух ги, прочетох ги, но не съм съгласен с нито едно от тях, каза днес Хашим Тачи, след като му беше прочетен обвинителният акт на първото му изслушване в съда.

Миналата седмица Тачи подаде оставка като държавен глава, след като съдът потвърди обвиненията, повдигнати му от прокуратурата.

Той се предаде сам - беше арестуван на 5 ноември и прехвърлен в центъра за задържане на Специалния съд.

Екипът, който защитава бившия президент на Косово, е съставен от адвокати от Франция, САЩ и Великобритания.

В края на 90-те Хашим Тачи имаше ключова ръководна роля в АОК, въпреки че формално никога не е бил неѝн лидер.

Още през 2008 г. прокурорът от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия Карла дел Понте обвини Армията за освобождение на Косово за трафик на органи.

През 2011 г. Съветът на Европа прие резолюция, в която се твърди, че членове на Армията за освобождение на Косово са организирали трафик на органи както по време на конфликта в Косово, така и след това - между 1999 и 2000 г.

В документа някои членове на АОК, включително Хашим Тачи, са описани като преки участници в отвличания, нехуманно отношение, убийства и трафик на органи на "задържани лица със сръбски произход и други граждани в Косово и Албания".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3243

2

Пакоджет

09.11 2020 в 20:00

Да го пращат този мазен шиптър в преизподнята, при Милошевич.

10372

1

elbarbudo

09.11 2020 в 19:37

Нема да се плашиш, змия. Слипи джо ще те измъкне! Нали си техен човек...
 
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков