Бивш украински посланик в САЩ: Назначението на Илашчук в България е заради лична близост и лоялност

Украински медии твърдят, че ръководителят на канцеларията на Зеленски Андрий Ермак е "покровителствал" новата украинска посланичка у нас

Ружа Райчева 03 януари 2023 в 18:40 15502 17

Олеся Илашчук

Снимка Фейсбук/Радiо Свобода

Олеся Илашчук

Предполагам, че основният критерий, който е бил приложен при определянето на този кандидат, е личното познанство, личната близост и, очевидно, лоялността.

Това заяви в интервю за "Радiо Свобода" бившият посланик на Украйна в САЩ (2005-2010) и Франция (2014-2020) Олег Шамшур по повод назначението на 46-годишната Олеся Илашчук за посланик на Украйна в България. 

Авторитетното украинско издание "Європейська правда" твърди, че Олеся Илашчук, назначена от президента Володимир Зеленски за нов посланик на Украйна в България, "няма опит нито в дипломацията, нито в държавната администрация и досега се е представяла като специалист по сексология и скъпоценни бижута".

Медии в Киев: Новият украински посланик в България е ''сексолог без дипломатически опит''

От украинското външно министерство реагираха като обясниха, че бъдещата заместничка на Виталий Москаленко има съответната квалификация и назначаването на некадрови дипломати на посланически длъжности е обичайна международна практика.

Междувременно множество украински журналисти и политици коментираха, че България е изключително важна за Украйна страна, която разполага със значителни запаси от оръжия от съветски тип, от които украинците се нуждаят толкова много сега на фронтовете на войната, отбелязва "Радiо Свобода". 

"Това, от което Украйна се нуждае сега, е професионализъм. Хора, които не е задължително да имат голям дипломатически опит, но поне трябва да знаят какво е това, да могат да установяват отношения с нашите партньори, да могат да функционират нормално в обществената сфера на страните, в които работят, за да предават необходимите послания. За съжаление, назначението на посланика в България и самата кандидатура - според мен - не отговарят на всички тези критерии", каза Олег Шамшур пред "Радiо Свобода". 

Снимка: Вiкiпедiя/Олег Шамшур

Дипломатически източници търдят, че ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак е "покровителствал" Илашчук и стои зад решението за назначението и въпреки липсата на нужния дипломатически опит, пише "Радiо Свобода".

"Назначението на посланика в България просто ме уби. Не заради сексологията. Не и заради Ермак. А защото сексологът е изпратен в България, където са най-големите залежи на оръжия от съветски тип", написа във Фейсбук журналистката Тaтяна Николаенко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

15

Johnny B Goode

04.01 2023 в 07:05

Не разбрахте ли, че ни се подиграват по този начин.
За Резидента "миролюбец", за каските, за русофилските партии в парламента, за евродепутатите гласуващи за Раша.
Това заслужаваме.

1236

14

БотоксПутю

04.01 2023 в 02:49

И ще ходи да връчва акредитивните си писма при наш Рундю - хубавеца с остриганата глава като на трудовак от времето на соца?

-795

13

Дедо МразИ

04.01 2023 в 01:01

Джемдо, боклук жълтопаветен, свиньо жалка, ще го духате свинье

345

12

Джендо Джедев

03.01 2023 в 22:21

Деденце, така е! Различни са. За вас, мурзилките, дори са чужди. :D

П. П. Научи се как се прави членуването в българския език! ;) Въпрос на морал е. ;)

-795

11

Дедо МразИ

03.01 2023 в 21:49

Парапета, промяната и морала са три различни неща. Жълтопаветния планктон не го схваща :-)

705

10

Деспин Митрев

03.01 2023 в 21:20

"...най-големите залежи на оръжия от съветски тип" Колко добре казано! И НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЗАЛЕЖИ НА СЪВЕТСКИ МОЗЪЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

345

9

Джендо Джедев

03.01 2023 в 20:33

Така е, веждичка! А мурзилките наблягате само на комисионните. Е, те в копейки, та не са много хубави, ама все е нещо - за бутилка пещерско менте стигат, нали? :D