Бивш шеф на Нафтогаз: Русия е монтирала взривните устройства по Северен поток още по време на строителството

OFFNews 04 октомври 2022 в 16:20 46402 5

Андрий Коболев

Снимка Liga.net

Андрий Коболев

Експлозивите използвани взривяването на тръбите на Северен поток 1 и Северен поток 2 са били поставени върху тръбопроводите още в процеса на тяхното изграждане. Тази сензационна версия представя в интервю за германския „Зюддойче цайтунг“, публикувано в понеделник, бившият ръководител на украинската газова компания „Нафтогаз“ Андрий Коболев, според когото увреждането на двата газопровода е акт на саботаж на руските тайни служби.

Седмица след като бяха забелязани течовете на газ в тръбопроводите, Западът не се съмнява, че повредите са резултат от саботаж. Тайните служби виждат ясни признаци за действията на Москва. Кремъл от своя страна обвинява САЩ.

„Тези тръбопроводи в Балтийско море се наблюдават много добре. В тръбите са монтирани много сензори, които позволяват наблюдението на газовия поток.“ – коментира Коболев. Според него експлозивите са били поставени в тръбопроводите от руски военни кораби и това „е потвърдено“. „Известно е също, че на тези кораби е възложена задача от ВМФ на Русия да провеждат подривни операции в открито море.“ – добавя бившият мениджър.

Според Коболев руснаците са монтирали експлозивите по време на строителството на тръбопроводите. „Във финалната фаза на строителството на „Северен поток 2“ всички чуждестранни компании и техните кораби вече бяха санкционирани. Така че строителството на тръбопровода беше завършено само от руски кораби. Тези технически съдове бяха ескортирани от руски военни кораби. И тръбопроводът беше завършен точно на мястото, на което сега е станала експлозията.“ – подчертава Андрий Коболев.

Коболев смята, че Кремъл е имал основателни причини да повреди тръбопроводите. "За Русия самата доставка на газ не е бизнес. Тези доставки бяха оръжие, което Русия винаги е била готова да използва, за да изнудва Европа. Особено Германия никога не искаше да го признае.".
Германският вътрешен министър Нанси Фейзер обяви създаването на международна група за разследване на случая с участието освен на Германия, още на Швеция и Дания. „Искаме да създадем съвместен екип за разследване, работещ съгласно законодателството на ЕС, за който и трите страни ще предоставят своите следователи“, каза Фейзер. Екипът ще бъде съставен от експерти от флота, полицията и разузнаването.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12278

5

pencotk

05.10 2022 в 15:30

Кукундел.

22543

4

dolivo

05.10 2022 в 14:36

плитка ти е логиката, имали кран що да взривяват. Руснаците обичат да си налагат решението без да поемат отговорност използвайки plausible deniability" , нямаме го този термин в Българския езика, защото висша дипломация и Макиевелиеви игри са много сложни за балканското селянче.

7630

3

deyan_h

05.10 2022 в 00:05

РФ има кран. да си взривява инвестициите?

.....

Ъъъъ... Защо?

измислете нещо по-умно.

1915

2

Читателка

04.10 2022 в 19:49

Бас слагам, че и на турския поток са поставени такива бомби.. Нали само руснаци го строяха, те си охраняваха, ние само плащахме сметката. Българи не припарваха там.... Да му мисли Боко каква ни я надроби!!

-240

1

редовно четящ

04.10 2022 в 17:38

Рашистите са п@дчовеци.