Бивш губернатор на Илинойс влиза в затвора за корупция

OFFNews 08 декември 2011 в 12:22 1245 0

Род Благоевич
Род Благоевич

Бившият губернатор на Илинойс Род Благоевич е осъден на 14 години затвор за политическа корупция. Той ще трябва да плати и глоба от 20 000 долара, предаде АП.

Той ще влезе в затвора на 12 февруари 2012 година. Си Би Ес отбелязва, че той ще има шанс да излезе на свобода едва след като излежи 12 години или на 67 години.

Благоевич ще дели обща килия с други затворници.

Той бе отстранен от поста през 2009 г. след процедура по импийчмънт. Демократът, който има два губернаторски мандата, беше признат за виновен, че е търгувал с постове и дарения за предизборни кампании. Той се прочу след като се опита да продаде вакантното място на Барак Обама в Сената, след като той стана президент.

Благоевич беше арестуван седмици след избирането на Обама през ноември 2008 г. заради аудиозапис, в който той говори за освободеното сенатско място като за "златен актив", от който смята да извлече политически и финансови дивиденти, припомня ДПА.

Обама подаде оставка от Сената след като спечели президентските избори през 2008 г. В такива случаи губернаторът на щата трябва да номинира нов сенатор до следващите избори. ФБР изнесе текста на телефонен разговор, в който губернаторът казва, че има дяволски късмет да трябва да номинира новия сенатор и добавя: „По дяволите, няма да пропусна това за нищо на света“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews