Безопасността на Путин не е гарантирана в Южна Африка, Претория се отметна за МНС

OFFNews 26 април 2023 в 09:53 4539 3

Снимка Africa News

Владимир Путин и Сирил Рамапоса

Безопасността на руския президент Владимир Путин при евентуално посещение в Южна Африка не е гарантирана въпреки изявленията на южноафриканския президент Сирил Рамапоса, че партията му Африкански национален конгрес (АНК) е взела решение страната да излезе от Международния наказателен съд.

Само часове след изявлението на Рамапоса офисът му излезе с официално опровержение, според което Република Южна Африка не планира излизане от МНС, както по-рано заяви президентът. Като причина за възникналото недоразумение се посочва грешка в комуникацията от страна на управляващия АНК.

„Президентството би искало да уточни, че РЮА остава сред подписалите договора за МНС“, заяви офисът на Сирил Рамапоса късно вечерта във вторник, цитиран от SANEWS. В комюникето допълват, че „уточнението е резултат от грешка в коментара, допусната по време на пресконференция, организирана от управляващия АНК“.

Само няколко часа по-рано Рамапоса обяви, че управляваният от него АНК е взел решение за оттегляне на Южна Африка от наказателния съд в Хага, който преди месец издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин. Заповедта би означавала, че властите в Претория, които тази година ще бъдат домакин на срещата на върха на БРИКС, блока включващ Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА, би трябвало да задържат Путин след влизането му в страната.

Това не е първият опит на Южна Африка да се оттегли от МНС. Страната пробва да направи това и през 2016 г., когато тогавашният судански президент Омар ал Башир трябваше да присъства на срещата на върха на Африканския съюз там. За него МНС също издаде заповед за арест за военни престъпления. Южна Африка отказа да арестува ал Башир и спорното решение за оттегляне от МНС беше отменено, когато национален съд постанови, че подобен ход би бил противоконституционен.

Южна Африка не е осъдила до момента руското нахлуване в Украйна, заявявайки, че иска да остане неутрална и предпочита диалога за прекратяване на войната. На фона на декларираната неутралност по-рано тази година Претория проведе съвместни военни учения с Русия и Китай , които наблюдатели смятат за доказателство за прокремълските симпатии на властите в страната. За прокремълската политика на АНК говорят и изявленията на генералния секретар на конгреса Фикиле Мбалула, който обяви по-рано, че „Путин може да дойде по всяко време в тази страна“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

3

Джендо Джедев

26.04 2023 в 11:13

Иди ми, дОди ми! :D Интересно в резултат на какво е настъпил тоя катарзис. Изтрезняване?

2550

2

alfakentavur

26.04 2023 в 10:21

Чакайте сега. Гарантиране на безопасност и дали ще те арестуват или не са различни работи.
Или се предполага, че вкарат ли го в ареста, абсолютно неизбежно е друг арестант да му свети маслото?

615

1

Уисъл блоър

26.04 2023 в 10:14

Всички глупаци рано или късно разбират накъде духа вятъра!
 
X

Да помогнем на украинските деца!