Белгийската полиция е заловила 14-годишно момче с бомба

ОFFNews 28 декември 2016 в 21:13 10670 4

Снимка EPA

Белгийски полицаи.

Белгийската полиция е арестувала момче на 14 години с раница, пълна с експлозиви, предадоха няколко британски медии.

Вестник "Експрес" съобщава, че на раницата на детето е било изписано "Аллах Акбар". То е арестувано от полицията на строеж в квартал "Моленбек", станал известен като котило за джихадисти в белгийската столица.

Властите са задържали 4 момчета, една от които е носело в раницата си експлозиви, които е направило у дома си. При проверка на компютъра на момчето са намерени данни за изработка на самоделно взривно устройство. В раницата си то е имало и бутилка, върху която пише "Аллах Акбар".

14-годишният е заявил, че се интересува от видео игри и химия и затова е направил бомбата. Той няма предишни криминални прояви.

Властите разглеждат всички възможности за направата на бомбата, като те също не изключват видео игрите като причина за действията на младежа: "Профилът на 14-годишният е притеснителен и затова прокуратурата е поискала задържането му. Изглежда, че лицето е било объркано от прекалено много играене на видеоигри", заяви брюкселският прокурор Ине Ван Вимерш.

Изданието припомня, че мозъкът зад атаките в зала "Батаклан" в Париж е израснал в "Моленбек", като предградието е населено предимно с мюсюлмани. Белгия има 500 хил. мюсюлмани население от общо 11 милиона души, но процентът ѝ на джихадисти е най-голям - между 350 и 440 белгийци са заминали да се бият за "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11925

4

FeldMarschal

28.12 2016 в 22:29

Хайде сега ще изкарат игрите виновни... милиони деца християни играят игри ама никой от тях не сглобява бомби нали? Все мюслита бе, как пък все мюслита - май не са игрите виновни а нещо друго?

13350

2

torbalancho

28.12 2016 в 21:28

Браво, мамин сладък на 14 години вече бомби сглобява...
А ние ги мислим за тъпи и необразовани..

16193

1

SC

28.12 2016 в 21:27

„те също не изключват видео игрите като причина за действията на младежа“

Сериозно?!
В игрите ежедневно биват убивани милиони виртуални същества (включително антропоморфни), но дори на най-заклетите геймъри не им щуква да тръгна да трепят хора. Тези полицаи или са малоумни, или пак някой ги натиска да бъдат толерантни.
Мунчо, ти ли си, бе?