Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Белгия посреща новия си крал

OFFNews 21 юли 2013 в 08:22 2032 0

Принц Филип, новият крал на Белгия. Снимка: AP
Принц Филип, новият крал на Белгия. Снимка: AP

Днес Белгия посреща новия си крал.

В деня на националния празник на страната - 21 юли - ще се състои церемонията за абдикацията на крал Албер II и интронизацията на неговия наследник, принц Филип, предаде Интерфакс

Тържественият ден ще започне с католическия химн на Te Deum laudamus ("В името на Бог - хвала!") в брюкселската катедрала „Св. Архангел Михаил и Св. Гудула”. 

Подписването на абдикацията на Албер II ще се проведе сутринта в Кралския дворец в Брюксел, а час и половина по-късно ще се състои церемонията по полагането на клетва на неговия син Филип пред членовете на Камарата на представителите и Сената.

В традиционното си обръщение по случай националния празник крал Албер II благодари на поданиците си и отправи политическо послание.

 

"Днес с вълнение за последен път се обръщам към вас като крал. В продължение на 20 г. вие демонстрирахте привързаността си и ме подкрепяхте в изпълнение на моята задача. Горещо съм ви благодарен за това", каза крал Албер II.

 

Той призова за запазване на единството на федералната държава, което е от жизненоважно значение за качеството на живот на белгийците и за благосъстоянието на всички.

"Важно е европейският проект да е нещо повече от бюджетен проект, той трябва да постави ударението на устойчивото развитие, на заетостта, на перспективите за бъдеще на младежите, на социалната справедливост и на културата", заяви още той.

Кралят призова Белгия - където се намират главните европейски институции - да бъде двигател в изграждането на Европа с човешко и демократично измерение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!