Бащата на БМП-то Данил Релин почина на 91 години, машините му са от двете страни на огневата линия в Украйна

OFFNews 12 декември 2022 в 18:18 4989 0

БМП-1

Снимка Wikimedia Commons

Създадените от курганския конструктор машини сега са от двете страни на огневата линия в Украйна.

Машиностроителят и разработчик на бойните машини на пехотата БМП-1, БМП-2 и БМП-3 Данил Релин е починал два дни преди да навърши 92 години в Курган в Руската федерация, съобщи пресслужбата на градската администрация, цитирана от РИА Новости.

Почетният гражданин на Курган Данил Захарович е считан за баща на БМП-то. Релин е роден на 14 декември 1930 година и от 1954 започва работа в Курганския машиностротилен завод, като изминава пътя от конструктор на завода до заместник директор на техническото управление на предприятието.

Релин влезе в колонките на вестниците в Русия преди пет години след парада за 9 май, на който Круганският машиностроителен завод показа за първи качената на нова тип верижна платформа модификация на БМП – „Курганец-25“. Бившият конструктор на завода в публично разкритикува „внучето“ на БМП-то.

„Проектът „Курганец-25“ се оказа неудачен, нужна е нова машина, а това означава и техническо задание за нейната разработка. Но кой трябва да го изготви, не е ясно,“ – коментира тогава Релин.

БМП е създадена в СССР в средата на 60-те години на миналия век и е показана за първи път на парада през 1967. Машината е новост, защото по това време НАТО не разполага с подобно оръжие, което е представлявало заплаха за основните бойни танкове на западния блок. В България са разработени БМП-23 – в началото на 80-те, с дебют през 1984, които влизат за първи път в бойна употреба с изпращането на 10 машини с българския контингент в Ирак; и БМП-30 с купол, взет директно от БМП-2, от който модел са произведени само 10 бройки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!