България на дъното по иновации в Европа

Ивайло Анев 04 март 2014 в 14:26 2979 5

Постиженията на Южна Корея, САЩ и Япония в областта на иновациите са по-добри от тези на ЕС.

България е с най-слаби резултати в Европейския съюз в областта на иновациите. Това става ясно от доклад, представен днес от Европейската комисия.

В "Сравнителния анализ на Съюза за иновации за 2014 г." за страната се отбелязва, че заедно с Латвия и Румъния, България се представя като "скромен новатор", чиито резултати в областта на иновациите са доста по-ниски от средните за ЕС.

Според доклада "водещи новатори" са страните Дания, Финландия, Германия и Швеция. Техните постижения в иновациите са значително над средните за ЕС. Австрия, Белгия, Кипър, Естония, Франция, Ирландия, Люксембург, Холандия, Словения и Великобритания са "последващи новатори" с резултати над или близо до средните за ЕС.

В групата на "средните новатори" са Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Италия, Литва, Малта, Полша, Португалия, Словакия и Испания. Техните резултати са по-ниски от средните за ЕС.

В световен мащаб постиженията на Южна Корея, САЩ и Япония в областта на иновациите са по-добри от тези на ЕС. Докато разликата със САЩ и Япония е намаляла наполовина през последните години, тази с Южна Корея се увеличава.

В световен мащаб резултатите на Южна Корея, САЩ и Япония в областта на иновациите са по- добри от тези на ЕС. Намалява разликата на ЕС със САЩ и Япония, докато тази с Южна Корея се увеличава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови