Българи устройват провокации в Париж по поръчка на руското разузнаване

Георги Савчев 03 юни 2024 в 21:25 8103 6

Френското разузнаване проучва руска връзка в провокацията с ковчезите пред Айфеловата кула

Снимка Agentstvonews

Провокацията с ковчезите

Френското разузнаване проучва руска намеса в провокацията с поставените пред Айфеловата кула ковчези с надпис "френски войници от Украйна", съобщава вестник Le Monde.

Провокацията е дело на трима души на терен - в събота сутринта в центъра на Париж те са разтоварили от микробус пет ковчега, покрити с френски знамена. В ковчезите е имало гипс.

Тримата мъже са 38-годишен българин, който е шофирал микробуса, 25-годишен германски гражданин и 17-годишен украинец.

При ареста българинът е заявил, че двамата мъже са му платили 120 евро, за да превози ковчезите. 38-годишният мъж казал на полицаите, че ден преди провокацията е пристигнал в Париж от България.

Германецът и украинецът са задържани на автогара в югоизточната част на Париж, предполага се, че са планирали да се качат на автобус за Берлин. Те казали на полицията, че са получили по 400 евро, за да разтоварят ковчезите в подножието на Айфеловата кула.

В обясненията си пред властите и тримата арестувани твърдят, че са безработни и се нуждаят от парите. 

Според френската прокуратура провокацията с ковчезите може да се тълкува като акт на психологическо насилие, за което е предвидено наказание от три години затвор или глоба от 45 000 евро.

Показанията на задържаните и данните от телефона на 38-годишния мъж сочат, че акцията с ковчезите е била координирана от друг българин - 34-годишния Георги Ф., пише Le Monde.  

Той е издирван по подозрение, че е замесен в още две провокации: в нощта на 13 срещу 14 май на мемориала на Холокоста в Париж бяха изрисувани десетки кървавочервени ръце, а през октомври миналата година по улиците на Париж бяха изрисувани със спрей стотици изображения на звездите на Давид.

И за трите провокации френската полиция смята, че може да са замесени руски агенти, чиято цел е манипулиране на общественото мнение.

Изданието "Агентство" отбелязва, че акцията с ковчезите е активно отразявана от пропагандните руски медии РИА "Новости", Readovka, RT, вестник "Известия".

Този документ (или друг продукт) е създаден в рамките на инициатива „Информация срещу дезинформацията“ , финансирана от Европейския съюз и фондация „Институт Отворено общество – София“ (ИООС). Изразените възгледи и мнения са единствено на авторите и не отразяват непременно тези на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA) или на ИООС. Нито Европейският съюз, нито EACEA, нито ИООС могат да бъдат държани отговорни за тях.

    Георги Савчев

    Георги Савчев е редактор в OFFNews.bg от 2012 г. насам. Завършил е Радиожурналистика и Електронни медии във ФЖМК на СУ, специализирал е във Факултета по социални науки на Masaryk University – Бърно. От 2006 до 2011 г. е заместник главен редактор на Dnes.bg. Радионаблюдател на вестник „Култура” (2007 – 2011). Пише и за португалския седмичник Expresso. Автор е на книгата „Кристина”, наградена в Националния конкурс „Южна пролет“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    6

    alfakentavur

    04.06 2024 в 09:35

    Жалки рашистчета.

    1000

    5

    кинджал

    04.06 2024 в 03:07

    ГРУ се е минало с 120 евро. При по-подобно търсене щеше да намери много наши мераклии да го направят безплатно.

    1246

    4

    БотоксПутю

    04.06 2024 в 00:01

    Малко след смъртта на Чарли Чаплин, българин и поляк разравят гроба му и открадват ковчега с цел изнудване за пари.

    145

    3

    Джендо Джедев

    03.06 2024 в 22:57

    Пак станахме за резил! Сефте!

    Интересно какво ли ще стане ако занесат няколко ковчега на Червения площад с надпис "Руски войници от Украйна". Ще е доста реалистично. Още по-реалистична ще е каторгата, която Батюшката ще им лепне. :D

    11024

    2

    Комита

    03.06 2024 в 22:25

    Разнасят ковчези в сърцето на Европа, а междувременно труповете на десетки хиляди русNAZI изхранват котките от Харков до Херсон.

    318

    1

    Valioka

    03.06 2024 в 21:56

    Достойни синове на партия Израждане... Които обаче не си дават сметка, че за подобна провокация в рассия биха лежали в сибирските дебри докато изгният костите им. Нещастни прошляци!
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх