Ковчези пред Айфеловата кула: Българин, украинец и германец са задържани във Франция

Рени Петрова 02 юни 2024 в 16:33 4057 0

Айфеловата кула

Снимка БТА/Xinhua

Айфеловата кула в Париж, Франция

Българин и още двама души - украинец и германец, са задържани в Париж, след като оставили в подножието на Айфеловата кула пет празни ковчега с надпис "Френски войници, загинали в Украйна", съобщава френски медии. 

Хора, работещи на туристически обект, забелязали в събота сутринта дървените ковчези, които се оказали пълни с гипс.

Тримата извършители са задържани и са им повдигнати обвинения, съобщи парижката прокуратура. Тя е започнала разследване за евентуална чуждестранна намеса.

В. "Фигаро", пише, че ковчезите били покрити с френското знаме. Българинът е шофьор на микробуса, който докарал украинеца и германеца, както и ковчезите. Мъжът твърди, че е пристигнал предния ден от България и че е получил 40 евро за курса.

Другите двама души са задържани, докато се качвали на автобус за германската столица Берлин.

Увеличават се предупрежденията за руска намеса в Европа, включително в избори. Тази година се разпространяват и фалшиви твърдения за присъствие на френски войски в Украйна - нещо, което Париж отрече.

В нощта на 13 срещу 14 май мемориалът на Холокоста в Париж бе осквернен, след като се появиха около 35 графита с изображения на червени ръце. Полицията подозира трима души, избягали в чужбина. През октомври, след началото на войната между Израел и Хамас, звездите на Давид бяха напръскани върху няколко фасади на сгради в района на Париж. Фактите, за които е арестувана молдовска двойка, са приписани от френските власти на руските служби за сигурност (ФСБ).

    Рени Петрова

    Рени Петрова завършва специалност "Социална педагогика" в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Присъединява се към екипа на OFFNews.bg през 2019 г.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх