Байдън в завод за ''Джавелин'': похвали работниците, че произвеждат оръжия за ''украинските герои''

OFFNews 04 май 2022 в 08:09 1701 0

Снимка Getty Images/Архив

Президентът на САЩ Джо Байдън посети завода на Lockheed Martin, където се произвеждат "Джавелин" и похвали работниците, че оръжията, които изработват, отиват в "ръцете на украински герои" на фронтовата линия на усилията за отблъскване на руските сили, съобщава The Guardian.

"Тези оръжия, които сте изработили с ръцете си, отиват в ръцете на украински герои и са от значение. Това е нещо, с което можете и трябва да се гордеете всеки ден", заяви той и благодари на събралите се работници.

"Вие давате възможност на украинците да се отбраняват, а откровено казано, в много случаи те правят за смях руските военни", допълни президентът.

"Джавлин" е преносимо противотанково оръжие, превърнало се в символ на украинската съпротива, както и на западната помощ, главно американската. Според Белия дом САЩ са изпратили на Украйна досега 5000 такива комплекса, а други западни страни - 500.

От завода Байдън призова Конгреса на САЩ бързо да деблокира допълнително финансиране, за да продължи страната му да доставя военна помощ на Украйна, предаде Франс прес.

"Имаме нужда от повече пари, за да гарантираме, че САЩ могат да продължат да изпращат оръжия и хуманитарна помощ“ на Украйна, каза американският президент при посещението си в завод на компания Lockheed Martin в град Трой, щата Алабама, където се произвеждат противотанковите ракетни комплекси "Джавлин".

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Сърбия - приятел или враг