Байдън предупреждава Путин за Украйна: Ще изпитате силна икономическа 'болка'

OFFNews 07 декември 2021 в 16:30 3256 0

Американският президент Джо Байдън ще предупреди Владимир Путин за тежки санкции, ако Русия се опита да нахлуе в Украйна, пише Асошиейтед прес.

Очаква се по-късно днес двамата лидери да проведат видеоразговор. От Овалния кабинет Байдън ще се опита да намери дипломатическо решение за кризата с десетките хиляди руски войници, струпани по границата с Украйна. От резиденцията в Сочи пък Владимир Путин ще поиска гаранции от американския си колега, че военният алианс НАТО няма да се разшири на изток (т.е. Украйна няма да стане член - бел.ред.).

Очаква се днешният разговор да бъде първото по-сериозно изпитание от началото на мандата на Байдън.

Вчера представител на Белия дом съобщи за срещата. Той подчерта, че президентът възнамерява да изтъкне тревогата на САЩ от военната активност на Русия до украинската граница и да подчертае американската подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

За срещата потвърди и говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, който изтъкна, че ще се обсъждат двустранните отношения, Украйна и прилагането на договореностите, постигнати на срещата им в Женева.

В началото на месеца държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен призова Русия да изтегли военните си от границата с Украйна. Според Киев Русия е разположила повече от 90 000 военнослужещи. Според американското разузнаване Москва може да планира нахлуване в страната в началото на 2022 г. Тайните служби на САЩ предупреждават, че се очаква Русия да разположи около 175 000 военнослужещи преди началото на евентуалната инвазия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки