САЩ: Русия да се изтегли от Украйна или да се подготви за най-тежките санкции

Сергей Лавров обяви, че кризата може да се преодолее чрез преки преговори между Киев и Донецк и Луганск

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2021 в 20:19 5734 1

Снимка Pixabay

САЩ призоваха Русия да изтегли войските си от украинската граница или да се подготви за санкции, които ще ударят Москва по-силно от всички, налагани досега. Това предупреди държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен, цитиран от Ройтерс.

Изявлението му бе направено пред журналисти в латвийската столица Рига, където заедно с външните министри от НАТО и Украйна обсъждаха струпването на руски войници по украинската граница. Според Киев Русия е разположила повече от 90 000 военнослужещи.

По-рано Москва заяви, че струпването на войници е с цел превенция заради възможното нападение на украински сили в контролираните от проруски сепаратисти региони на Донбас. Украинският външен министър Дмитро Кулеба отрече твърденията и ги определи като "руска пропагандна глупост, целяща да се прикрие подготовката на Русия за потенциална атака".

"Не знаем дали президентът Путин е взел решение за нахлуване. Знаем, че той има капацитет да направи това в кратки срокове", коментира още Блинкен, който беше категоричен:

"Ако Русия тръгне по пътя на конфронтацията, когато става дума за Украйна, ние заявихме ясно, че ще отговорим решително, включително с редица икономически мерки с голямо въздействие, които сме се въздържали да наложим в миналото."

Блинкен отказа да посочи подробности за тези санкции, но насърчи Москва и Киев да се върнат към дипломацията и да възродят мирния план за Източна Украйна от 2014 г.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обяви, че кризата в Украйна може да бъде преодоляна чрез преки преговори между Киев, от една страна, и Донецк и Луганск, от друга.

"Вътрешноукраинският конфликт може да бъде преодолян единствено чрез цялостното и последователно изпълнение на минския комплекс от мерки, който беше одобрен с резолюция на Съвета за сигурност и стана неотменна част от международното право. Залогът за успех са преките преговори между страните в конфликта - Киев и Донецк и Луганск", бе категоричен той.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови