'Австрия няма да приеме обратно и един бежанец. Точка'

OFFNews 08 юли 2018 в 13:37 7227 1

"Няма да приемем когото и да било, за когото не сме отговорни. Точка", обяви министърът на вътрешните работи на Австрия Херберт Кикл по повод изявлението на германския му колега Хорст Зеехофер, който заяви, че "ще накара Австрия да приеме споразумението за реадмисия за масово връщане на бежанци обратно по границите", пишат австрийските медии.

Кикл каза, че е имал два разговора със Зеехофер и в тях получил обещанието да няма искане за връщане на бежанци от Германия. Той се надява да разговаря по темата и с германския канцлер Ангела Меркел, както и с властите на Италия и Гърция.

"Всичко обаче трябва да бъде много ясно. Няма да подпишем договор във вреда на Австрия и след сто години", предупреди Кикл.

Австрия планира да засили контрола по южната си граница.

"По този начин Австрия ще помогне и на самата Германия. Така ние ще изместваме натиска по-далеч и един ден той да бъде там, където се намира и самият проблем - по външните граници на ЕС", казва още Кикл.

Според него създаването на приемни центрове в Северна Африка е само средносрочно решение. В тях не може да се подават молби за получаване на убежище. Тези центрове трябва да бъдат управлявани от страните от северната част на Африка с финансовата помощ на ЕС, смята австрийският вътрешен министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови