Австрия и Германия временно спират спасителните си операции в Турция заради сигурността

"Вижда се, че скръбта лека-полека отстъпва място на гнева", каза Стивън Байер, ръководител "Операции" в ИСАР

OFFNews 11 февруари 2023 в 17:42 8987 0

Кадър от разрушенията в Турция

Снимка Getty Images

Кадър от разрушенията в Турция

Няколко организации, изпратили доброволци след бедствието в Турция, временно прекратяват операции си заради сигурността на екипите си, като цитират инцидент след възникнало напрежение - сблъсъци на групи хора и изстрели.

Германската Федерална служба за техническа помощ (германската аварийно-спасителна служба) и германският клон на хуманитарната организация Международна консултативна група за издирване и спасяване към ООН (ИСАР) прекратяват временно спасителните си операции в пострадалия от земетресението турски окръг Хатай от съображения за сигурност, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В същото време австрийската армия обяви, че прекратява временно участието си в спасителните операции в Турция от съображения за сигурност, съобщи ДПА.

През последните часове положението със сигурността в южния окръг Хатай се е влошило, съобщиха двете германски организации днес. 

Германските спасително-издирвателните екипи засега остават в съвместния базов лагер в град Къръкхан. Ако има конкретни данни, че някой може да бъде спасен жив, те ще отидат на мястото, заяви пред ДПА говорител на Федералната служба за техническа помощ.

Службата и ИСАР отдават напрегнатата обстановка наред с другото на "недостига на храна и проблемите с водоснабдяването в зоната на земетресението".

"Вижда се, че скръбта лека-полека отстъпва място на гнева", каза Стивън Байер, ръководител "Операции" в ИСАР.

Говорител в централата на Федералната служба за техническа помощ в Бон съобщи за "бурни сцени" и добави, че сигурността на доброволците трябва да бъде взета предвид.

По-рано военнослужещите от спасителния екип на австрийската армия също прекратиха временно операциите си в южния турски окръг Хатай.

"Наблюдава се нарастващо ниво на агресия между турски групировки", каза пред агенция АПА подполковник Пиер Кугелвайс от австрийските въоръжени сили. По думите му има съобщения за стрелба.

В турския окръг Хатай от вторник има разположени 82 австрийски военнослужещи, които помагат в спасителните действия, каза подполковникът. Те остават на място и са готови за нови мисии, щом обстановката се подобри, посочи той.

"Срещу нас австрийците не е имало нападение. Всички сме добре", заяви Кугелвайс. "Бихме искали да продължим да помагаме, но обстоятелствата са такива, каквито са."

Франс прес съобщи за сблъсъци между неизвестни групи.

Турските власти не са правили никакви коментари за безредици в района, но президентът Реджеп Тайип Ердоган днес коментира като цяло обстановката на сигурност и отбеляза, че е обявено извънредно положение, както и че е имало случаи на мародерство, посочва Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови