Австрия: България и Румъния ще влязат във Въздушния Шенген, когато изпълнят условията. Едно от тях - прием на бежанци

OFFNews 29 декември 2023 в 18:15 14901 13

Шенген

Снимка Getty Images

Министърът на вътрешните работи на Австрия разясни какви са условията

Въздушният Шенген ще бъде въведен, когато необходимите условия са изпълнени и твърдо установени. Това означава, че разполагането на военни по външните граници на ЕС ще бъде значително увеличено, особено в България, в Турция, но също в Румъния и Сърбия, а сухопътните граници ще продължат да се контролират, особено между Румъния и България.

Това заяви министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер, който направи специално изявление за Шенген, цитиран от БНР. 

Той като обяви, че ЕК и председателството на ЕС трябва да изработят законодателната рамка за България и Румъния върху основата на политическия компромис за влизане във Въздушния Шенген.

"Тези две държави трябва да приемат бежанци, особено от Афганистан и Сирия - това са ясните условия и позицията, по която се договорихме. Комисията и председателството трябва да работят въз основа на тази позиция, която е от първостепенна важност", каза Карнер. 

Австрийският вътрешен министър поясни и какво точно означава Въздушен Шенген: "Влизане през летищата. За нас това не е проблем, защото трафикантите не действат през летищата".

Условията предвиждат и разширяване на мисията на Фронтекс, както и увеличаване на финансовите средства от ЕК за стабилна защита на външните граници. Австрия настоява тези условия да бъдат оформени в официален документ.

"С други думи, след този политически компромис, който беше обявен наскоро, сега Европейската комисия има задачата да изготви обвързващ правен текст. Звучи много технократски, но е необходимо, защото иначе може да се напише всичко", каза още Герхард Карнер, цитиран от БНТ. 

Към момента не се водят преговори за "сухопътния Шенген" и няма насрочена крайна дата, подчертава австрийското вътрешно министерство.

В четвъртък властите в София и Букурещ обявиха постигането на политическо споразумение с Виена за разширяването на Шенгенското пространство по въздух и море през март 2024 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10212

13

Човека

30.12 2023 в 15:57

Това някаква постановка на журналистите ли е? Защото звучи като виц.
Да приемем, че е някаква схема между австрийски тарикат и български идиот. Как изобщо ще допуснем, че някой ще ни пусне в шенген след това?
А и аз не съм виждал поне да е отпаднала паспортна и проверка на багажа по летища в шенгенско или по кораби излизащи в морето. Къде е ползата?

1000

12

Klimbaro

30.12 2023 в 07:12

А до този ,дето иска да им спира газта- интересно ми е ,кой ще го стори?Те една такса от 20 кинта не можаха ,гласувана,да си съберат та....ама само да си пишем нещо...

1000

11

Klimbaro

30.12 2023 в 07:09

Никакви такива....бях във Виена(Вена) за 1-ви май...ужас!!!Изредиха седа дефилират от някакви с плакати на Маркс...Енгелс...Ленин,през други ,минали под дъгата,та до кюрди с техните маанета....нема нужда.Ние имаме християнски ценности,и ако искаме да продължим,след толкова вековната ни държава,не ще го допусне.Друг е въпроса,че тези майм@уни няма да издържат тук.Колкото фараоните се интегрираха,толкова и тези!

4038

10

Moirae

29.12 2023 в 21:20

Ами сложете на масата сухопътните граници и да говорим. Предполагам, че точно това става. Преговорите са в процес.

3714

9

GB

29.12 2023 в 21:15

Можем да им спрем ценния руски газ по руската тръба, платена от нас. Шантаж е, но те започнаха, в крайна сметка.

1236

8

БотоксПутю

29.12 2023 в 20:32

Меко казано, това дето го пише в дописката не ми допада. Някой знае ли кой е председател на парламентарната комисия по външна политика? Питам за един приятел.

400

7

демотиватор

29.12 2023 в 20:16

Ответно вето в/у всяка инициатива на Австрия в ЕС, както и на такива от други държави в угода на Австрия.

1005

6

ПР

29.12 2023 в 19:29

И освен това,сладоледът,който се продава в BG и RO,да е само розов на цвят.А всички жени,да щъкат по улиците на София и Букурещ,в точно толкова неугледен вид,като тези във Виена.
И не знам още какво ще измислят хипотиреодните им,русофилски глави,изпълнявайки Moskow директивите.

1000

5

име

29.12 2023 в 19:06

Да ги пращат. Те и без това няма да стоят дълго тук и ще хванат пак на запад

11300

4

yoghurt

29.12 2023 в 18:34

Не е само за вътрешна употреба. Австрия, както и другите масонски страни имат желание за консолидация на ЕС. Разбирай, толерантност, равенство и братство. Това минава през разглабяне на съществуващите закостенели разбирания, морал, семейни клетки - мечтата на соц държавите, но много по-читаво изпълнена.

Единственият начин да се разбият закостенелите ни разбирания е чрез религиозна война вътре в ЕС и установяване на нови ценности след демонтиране на старите.
В напредналите страни затова предвидливо е трупана критична маса чужди, неинтегрируеми единици мюсюлмани, които сега само с една атака на Израел над Газа се запалиха много лесно. Затова в Брюксел, а вече и в Благоевград, ходят с автомати по улиците. У нас за жалост мюсюлманите са със българско, патриотично самосъзнание. Те не правят атентати дори предпазват местното население от радикални елементи. Това е неприемливо, затова и са нужни повече млади мъже бежанци -каквито са предимно, от Афганистан и Сирия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!